over Remicade

Antwoorden op kamervragen van Kant over Remicade

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018

2500 EA DEN HAAG

GMT-K-U-2832582


20 maart 2008

Antwoorden van minister Klink op kamervragen van het Kamerlid Kant over Remicade (2070811370).

Vraag 1
Wat is uw reactie op voortdurende problemen met de vergoeding van het geneesmiddel Remicade (Infliximab) voor patiënten met ernstige sarcoïdose? 1)

Antwoord 1
Het is mij niet bekend dat er grote problemen zijn rond de vergoeding van het geneesmiddel Remicade (Infliximab) voor patiënten met ernstige sarcoïdose. Zoals ik u ook in 2006 schreef mag het voor de toegankelijkheid van Remicade bij deze groep patiënten niet uitmaken of Remicade voor deze indicatie op de beleidsregel dure geneesmiddelen staat of niet. Een ziekenhuis kan de kosten van dit middel uit het ziekenhuisbudget financieren. Het FB budget biedt hier ruimte voor. Wanneer de kosten van deze toepassing van dit middel te zwaar drukken op het ziekenhuisbudget, kan de beleidsregel dure geneesmiddelen ruimte bieden.

Vraag 2
Hoe staat het met de registratie van het geneesmiddel Remicade voor de indicatie sarcoïdose?

Antwoord 2
De fabrikant heeft mij desgevraagd gezegd dat er op dit moment geen registratie aanvraag loopt voor deze indicatie. Voor de volledigheid wil ik opmerken dat de aanleiding van deze vraag aan de fabrikant geen beoordeling in het kader van de beleidsregel dure geneesmiddelen betrof.

Vraag 3
Bent u op de hoogte van het College voor zorgverzekeringen (CVZ) besluit neurosarcoïdose, waarin staat dat behandeling met Remicade bij neurosarcoïdosepatiënten voldoende onderbouwd is? 2)

Antwoord 3
Het CVZ heeft inderdaad onlangs op verzoek van een zorgverzekeraar Remicade beoordeeld voor deze indicatie. Het CVZ komt tot de conclusie dat er sprake is van rationele farmacotherapie. Dat betekent dat deze toepassing van Remicade voldoende onderbouwd is.

Vraag 4
Bent u bereid Remicade met de indicatie neurosarcoïdose op te nemen in de beleidsregel dure geneesmiddelen?

Antwoord 4
Een geneesmiddel moet aan een aantal criteria voldoen om opgenomen te worden op de beleidsregel dure geneesmiddelen. Deze criteria kunt u vinden op de website van de NZa
(http://www.nza.nl/13755/14184/CI-1042.pdf). De beleidsregel maakt het onder voorwaarden mogelijk dat ongeregistreerde indicaties van een in Nederland geregistreerd geneesmiddel nagecalculeerd kunnen worden op basis van de beleidsregel. Belanghebbende partijen kunnen bij het NZa een verzoek indienen om een geneesmiddel in een beleidsregel op te nemen. Als na beoordeling blijkt dat Remicade voldoet aan de criteria, dan kan de NZa Remicade voor deze indicatie opnemen op de beleidsregel.


1) Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2005-2006, nr. 1593
2)
http://www.cvz.nl/resources/ngi%20-%20infliximab%20bij%20neurosarco%C3 %AFdose_tcm28-25221.pdf