GroenLinks

GroenLinks wil Kamerdebat want Cramer staat verwarmen buitenlucht toe

20 maart 2008

GroenLinks is teleurgesteld dat minister Cramer niets wil doen om terrasverwarming in de horeca aan te pakken. Wijnand Duyvendak wil snel een Kamerdebat met de minister, om te bereiken dat ze de terrasverwarmers stopt nu het nog kan.

Steeds meer horecaondernemers schaffen een terrasverwarmer aan met het oog op het rookverbod dat op 1 juli ingaat, zodat rokers confortabel buiten kunnen roken. De minister "juicht die ontwikkeling niet toe", zo antwoordde ze vandaag op Kamervragen van Wijnand Duyvendak. Maar ze verbindt er geen concrete maatregelen aan. Cramer zegt slechts dat ze het goed zou vinden wanneer gemeenten "de meest energiezuinige terrasverwarmers" gaan stimuleren.

De datum van 1 juli nadert snel. In Engeland hadden vlak voor de ingangsdatum van het rookverbod (op 1 juli vorig jaar) 40.000 pubs een terrasverwarmer aangeschaft. Eén jaar na invoering van het rookverbod in Schotland (1 maart 2006) had de helft van de Schotse pubs één of zelfs meerdere terrasverwarmers. De minister geeft wel toe op de hoogte te zijn van de grote broeikasgasuitstoot van terrasverwarmers: 4 ton CO2 per terrasverwarmer per jaar, evenveel als een autorit van 25.000 kilometer.

Wijnand Duyvendak: "Zo'n terrasverwarmer is vergelijkbaar met een huis warmstoken met alle ramen open. Dan zeg je toch ook niet: laat die ramen maar open, maar zorg wel dat je een zuinige verwarmingsketel hebt?"

Wijnand Duyvendak