Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden



* Verkiezingen 2008

Waterschap bereidt zich voor op nachtvorstbestrijding

20-03-2008 - Op donderdag 20 maart heeft het waterschap de waterstanden in het Kromme Rijngebied tussen Wijk bij Duurstede en Houten tijdelijk verhoogd. Reden hiervoor is het proefdraaien met een verhoogde wateraanvoer om de gevolgen van nachtvorst bij fruittelers te bestrijden. Op 20 maart is gekeken of de aanwezige stuwen en gemalen de extra aanvoer aankunnen en of de doorstroming van de watergangen voldoet. Er kon niet maximaal worden gedraaid/getest, omdat de waterstanden door verwachte regenval anders te hoog zouden kunnen worden.

Nachtvorstbestrijding komt ieder jaar voor. Sinds vorig jaar draait het waterschap een dag `proef'. Met deze proef hoopt het waterschap eventuele gebreken in het watersysteem zoals een verstopte duiker, voortijdig op te sporen. Het verhelpen van dergelijke kleine gebreken op een reguliere werkdag is relatief eenvoudig, maar kan in de nachtelijke uren tot ongewild oponthoud leiden.

Nachtvorstbestrijding

In maart en april verschijnt de eerste bloesem al aan de bomen, maar kan het 's nachts nog flink koud zijn en zelfs vriezen. Vorst in deze periode kan de bloesem van fruitbomen bevriezen. Bevroren bloesem betekent geen oogst voor de fruitteler. Het waterschap zorgt voor extra aanvoer van water om fruittelers de gelegenheid te geven hun bloesems te besproeien.
Het bevriezen van bloesem is te voorkomen door de fruitbomen tijdens de nachtvorst nat te sproeien. Hierdoor ontstaat er een laagje ijs om de bloesem. Bij de overgang van water naar ijs komt energie vrij, de zogenaamde stollingswarmte. Deze warmte zorgt ervoor dat de temperatuur rondom de bloesem niet verder daalt dan 0 °C. Voorwaarde hierbij is echter wel dat gedurende de hele vorstperiode water wordt aangevoerd. Voor de aanvoer van voldoende water moeten de peilen in de fruitteeltgebieden aanzienlijk worden verhoogd.

Afhankelijk van de weersomstandigheden wordt er woensdag 26 maart opnieuw getest, omdat er 20 maart niet volledig getest kon worden. Mocht er tijdens het paasweekend nachtvorstbestrijding plaatsvinden, dan wordt het watersysteem daarmee al getest. Dan hoeft er op 26 maart niet meer getest te worden.