Evangelische Omroep

Nr. 076

Hilversum, 19 maart 2008

BART CHABOT WORDT AMBASSADEUR FARIA-CLOWNS
Nederland Helpt, donderdag 20 maart, 17.09 uur, Nederland 2

Ouderen genieten zichtbaar als de rode neuzen en kleurige pakken van de Faria-clowns het bejaardenhuis binnenkomen. In de reportage van Nederland Helpt op donderdag 20 maart zien we hoe Stichting Faria-Clowns dementerende ouderen bezoekt, om hen uit hun isolement te halen. Als de subsidiekraan dicht dreigt te gaan, gaat EO-presentator Herman Wegter op zoek naar een ambassadeur die fondsen werft voor de stichting. In de uitzending verrast Herman de clowns met hun kersverse ambassadeur; de bekende schrijver en dichter Bart Chabot!

Nederland Helpt portretteert Stichting Faria-Clowns, die Annemarie Verhoef in 2001 oprichtte. Aanleiding was het idee van haar oma, die op negentigjarige leeftijd in een verzorgingshuis vol eenzame en mopperende bejaarden woonde. Annemarie zat destijds op de 'Clowns School' en besloot dementerende ouderen met haar stichting op te vrolijken door middel van persoonlijke aandacht, liefde en respect. Annemarie: "Een Faria-clown ben je niet zomaar bij het opzetten van een rode neus; het is een speciale expertise. Wij bereiken mensen die door anderen vaak niet meer te bereiken zijn. Naast clownerie biedt Stichting Faria-Clowns ook zang en muziek op professioneel niveau. Veel zorgorganisaties omhelzen het initiatief en erkennen het postieve effect ervan op ouderen en hun familieleden.

Als de subsidiekraan dicht dreigt te gaan, vindt presentator Herman Wegter schrijver en dichter Bart Chabot bereid om abassadeur van Stichting Faria-Clowns te worden. In de uitzending zien we hoe Chabot de clowns verrast...

Noot voor redactie,