Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Maart 2008

Publicatie boek 'Soorten van de Habitatrichtlijn ', reeks Europese natuur in Nederland

Van Europees belang

In Nederland komen tientallen bijzondere planten- en diersoorten voor die Europese bescherming genieten. Het boek Soorten van de Habitatrichtlijn presenteert al deze bijzonderheden op fraaie wijze in woord en beeld. De KNNV Uitgeverij brengt nu de tweede, sterk herziene en uitgebreide druk uit, en doet daarmee de Europese ontwikkelingen eer aan.

Groene glazenmaker, vroedmeesterpad, gladde slang, grijze grootoorvleermuis, hazelmuis... magische namen die we associëren met ongerepte oernatuur en langvervlogen tijden. Toch zijn dit werkelijk soorten van het Nederland van nu. Het zijn een paar van de inheemse zeldzaamheden die zo bijzonder zijn dat ze op Europees niveau worden beschermd.

De landen van de Europese Unie werken samen aan de realisatie van een ambitieus netwerk van beschermde natuurgebieden: Natura 2000. Het doel van Natura 2000 is het behoud en herstel van de Europese biodiversiteit. Twee richtlijnen, de Vogelrichtlijn en de Habitatrichtlijn, zijn opgesteld om het voortbestaan van habitattypen en soorten te garanderen. De Vogelrichtlijn beoogt de bescherming van vogels en hun leefmilieu. De Habitatrichtlijn richt zich op andere soorten en op habitattypen.

Soorten van de habitatrichtlijn geeft een mooi overzicht van alle planten- en diersoorten waarvoor Nederland in Europees verband verantwoordelijkheid draagt. Deze tweede druk is ten opzichte van de eerste druk (2004) sterk herzien en aangepast aan de meest recente Europese ontwikkelingen. Zo zijn er sinds 2004 vele nieuwe soorten in ons land ontdekt, zoals van de zeggekorfslak en de gestreepte waterroofkever. Ook de otter - in 2002 geherintroduceerd -- is toegevoegd. Evenals soorten uit de zogenaamde Bijlage IV, waaronder hamster, zandhagedis en knoflookpad: soorten die regelmatig de pers halen omdat ze tot conflicten leiden tussen economie en natuurbehoud.

Soorten van de habitatrichtlijn bevat bijdragen van enkele van de bekendste Nederlandse natuurexperts. Het boek beschrijft van iedere soort de kenmerken, de ecologie, de Nederlandse en Europese verspreiding en aspecten van beheer en bescherming. Kleurenfoto's van hoge kwaliteit, gemaakt door vooraanstaande natuurfotografen in Nederland en België, brengen de soorten en landschappen helder in beeld. De sfeervolle tekeningen van Ed Hazebroek en de duidelijke kaartjes maken de uitgave compleet.

Eerder verschenen in de serie 'Europese natuur in Nederland'

Habitattypen (2003); De gebieden van de Habitatrichtlijn (2004)

Europese natuur in Nederland

Soorten van de Habitatrichtlijn

Redactie: Joop Schaminée (Alterra) en John Janssen (Alterra)

Uitgever: KNNV Uitgeverij

Uitvoering: 184 p., 21 x 27 cm, genaaid gebonden, full colour met foto's, tekeningen en kaartjes

ISBN: 978 90 5011 278 9

Prijs: ¤ 34,95

Tweede sterk herziene en uitgebreide druk.



Bestellen:

Soorten van de habitatrichtlijn / druk 1
Soorten van de habitatrichtlijn / druk 1
J.A.M. Janssen, J.H.J. Schaminee & J.A.M. Janssen