Gemeente Apeldoorn
PERSBERICHT

Apeldoorn, 20 maart 2007

Klimaatbosjes voor Klimaatkanjers

Dit voorjaar plant Het Klimaatverbond vier klimaatbosjes als dank aan oud-bestuursleden voor hun inzet bij het op een hoger plan tillen van het gemeentelijk en provinciaal klimaatbeleid. De vier, allen voormalig wethouder, planten de bosjes dit voorjaar zelf in hun gemeente.

De Vereniging Klimaatverbond Nederland is een dynamisch netwerk van gemeenten, provincies, en waterschappen, dat samenwerkt aan projecten, kennis uitwisselt en belangen behartigt om een effectief lokaal klimaatbeleid te verankeren, uit te voeren en zichtbaar te maken.

Van het Klimaatverbond zijn circa 123 gemeenten en 11 provincies lid. Recentelijk is het eerste waterschap lid geworden. De klimaatverbond- gemeenten vertegenwoordigen samen bijna 7 miljoen inwoners.

In het bestuur van de vereniging hebben milieuwethouders en -gedeputeerden zitting. Tijdens het bestuur in de periode 2004-2007 heeft de vereniging een grote groei doorgemaakt en zich zowel als gesprekspartner met de nationale overheid als pressiegroep en ontwikkelaar van creatieve activiteiten voor lagere overheden bewezen. Na de laatste gemeenteraadsverkiezingen nam het verbond afscheid van oud-wethouders Jan van Beckhoven (Apeldoorn), Rien Alink (Amstelveen), Agnes Jelsma-de Boer (Leidschendam-Voorburg) en Wim Boekel (Heerhugowaard) . Dit voorjaar worden de naar hen vernoemde klimaatbosjes geplant.

Waarom een klimaatbosje?

Initiatiefnemers van de klimaatbosjes, DE LANDSCHAPPEN en Landschapsbeheer Nederland, willen met het project 'Klimaatbosjes voor de toekomst' de klimaatverandering een halt toeroepen en mensen stimuleren om hier en nu actie te ondernemen. We moeten dus minder broeikasgassen produceren én proberen om de CO2 die in de lucht zit zoveel mogelijk te binden. Bomen binden CO2. In landen met veel ontbossing worden inmiddels al grote compensatiebossen aangelegd. Ook in Nederland kunnen we de vermindering van CO2 stimuleren. Ruimte voor hele grote nieuwe bossen hebben we niet, maar we kunnen wél een symbolische vuist maken: door het planten van klimaatbosjes. Deze bestaan uit minimaal 3 walnotenbomen in een driehoeksvorm en zijn bedoeld als een symbool voor de grote compensatiebossen.

Het Agnes Jelsma-de Boerklimaatbosje als eerste gepland

Op de Nationale Boomplantdag werd het eerste klimaatbosje voor een oud-bestuurslid van het Klimaatverbond geplant. Oud-wethouder Agnes Jelsma de Boer van Leidschendam-Voorburg plantte woensdagmorgen 19 maart samen met een aantal basisschoolleerlingen dit eerste klimaatbosje. Deze officiële handeling maakte deel uit van de viering van Boomfeestdag. In Leidschendam-Voorburg deden dit jaar vijf basisscholen mee met ruim honderdveertig leerlingen. In park De Prinsenhof helpen zij mee met het planten van 168 bomen en 3.600 heesters.



Gemeente Apeldoorn