Bewegingsarmoede basisschool nù aanpakken

19/03/2008 19:12

Convenant Overgewicht

Paul Rosenmöller namens Convenant overgewicht

Bewegingsarmoede basisschool nù aanpakken

'We moeten de bewegingsarmoede op de basisscholen nu al aanpakken', stelt Paul Rosenmöller, voorzitter van het Convenant overgewicht naar aanleiding van de Netwerk-uitzending van woensdag 19 maart. 'Dit vraagt een actievere rol van de overheid. Als we te lang wachten, is straks de helft van de kinderen te zwaar. '

'Structurele veranderingen zijn nodig, maar we kunnen nu al veel doen om kinderen op school meer te laten bewegen.' Het Convenant, een brede coalitie van bedrijfsleven, overheid en maatschappelijke organisaties, heeft ruim een half miljoen uitgetrokken om het programma Lekker Fit!, dat in Rotterdam is ontwikkeld, landelijk in te voeren. Het landelijke programma Lekker fit! is een beknopte lesmethode over de thema's voeding, beweging en het maken van gezonde keuzes voor alle groepen van het primair onderwijs. De landelijke beweegnorm voor kinderen van 1 uur per dag is opgenomen in dit pakket. De landelijke uitrol van deze lesmethode wordt mogelijk gemaakt door Jump, onderdeel van de Nederlandse Hartstichting. Ook in andere gemeenten (oa. Amsterdam en Den Haag) wordt veel geïnvesteerd in meer bewegen op school. Het Convenant stimuleert scholen en gemeenten om meer te profiteren van deze kennis en ervaringen, onder meer door campagnes en bijeenkomsten.

Naast deze korte termijn oplossingen zijn lange termijn overheidsmaatregelen nodig om het tekort aan bewegingsonderwijs in Nederland structureel op te lossen. Dit vraagt om een integrale aanpak. Het Convenant overgewicht dringt er daarom op aan dat minister Klink in zijn notitie aan de Tweede Kamer over de aanpak van Overgewicht die voor de zomer verschijnt, opneemt dat scholen dagelijks 1 uur bewegen aanbieden. Dit is een van de prioriteiten die het Convenant overgewicht voor 2008 heeft benoemd. Een cursus beweegonderwijs voor leerkrachten, zoals staatssecretaris Dijksma voorstelt is niet voldoende.





http://www.convenantovergewicht.nl