Gemeente Zandvoort


CDA Zandvoort wenst interpellatie in extra raadsvergadering over collegebesluit Parkeerterrein De Zuid

Op 20 maart aanstaande is er een extra raadsvergadering. Op de agenda staat: bekrachtiging vestiging voorkeursrecht Middenboulevard op grond van de wet voorkeursrechtgemeenten (WvG) gevolgd door besloten gedeelte. Het CDA Zandvoort heeft inmiddels de voorzitter van de raad gevraagd om een interpellatie te mogen houden. Onverwacht genoeg niet over de WvG - Middenboulevard. Aanleiding is een recent genomen collegebesluit over de huurovereenkomst tussen de gemeente en de huurder van het parkeerterrein De Zuid. Daarover heeft het CDA Zandvoort veel vragen: 'Waarom moet de gemeenteraad het besluit over het verlengen van het huurcontract lezen in de besluitenlijst, terwijl de wethouder heeft toegezegd dat er tijdig een voorstel naar de raad zou komen?'. Maar ook: 'Is het college zich ervan bewust dat de gemeente Zandvoort ¤ 100.000 per jaar misloopt met het verlengen van het huurcontract?'

Hieronder het interpellatieverzoek van het CDA Zandvoort.

Zandvoort 12 maart 2008

Betreft: Parkeerterrein De Zuid

Geachte voorzitter van de gemeenteraad,

In de besluitenlijst (week 10) van het College waarin het College van Burgemeester en Wethouders staat bij het agendapunt 6, Beëindiging huurovereenkomst parkeerterrein De Zuid, het volgende besluit: "Wethouder Tates te laten overleggen met de betrokken exploitant om de huurtermijn met maximaal twee jaar te verlengen. Tevens afspraken te maken over de huurprijs, camperplaatsen, het ing. Friedhoffplein en over bedrijven met arrangementen."

Naar aanleiding van dit besluit wenst de fractie van het CDA Zandvoort een interpellatie te houden in de raadsvergadering van 20 maart 2008.

Overzicht van de feiten:
In een brief van 16 december 2004 is de huurovereenkomst met de exploitant van het parkeerterrein stopgezet per 31 december 2008.

In de begroting van 2006 stond al opgenomen dat de Gemeente Zandvoort het parkeerterrein "De Zuid" zelf de exploitatie ter hand zou nemen; de opzegging van het huurcontract is nog eens bevestigd in de begroting van 2007 en 2008. In het meerjarenplan bij de begroting 2006 staat per 2009 een jaarlijkse meeropbrengst van ¤ 100.000 geraamd.

Op 29 november 2006, bij de behandeling van de begroting 2007 waaruit de geraamde meeropbrengst was weggehaald, heeft wethouder Tates in de commissie Planning & Control de toezegging gedaan, dat er tijdig een voorstel over verhuur of eigen beheer aan de raad zal worden gepresenteerd.

In de beleidsnota "Uitwerking Integrale parkeervisie Zandvoort" heeft het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad van Zandvoort voorgesteld, om parkeerterreinen na afloop van het huurcontract of pachtcontract in eigen beheer genomen worden. In hetzelfde document wordt aangegeven dat er meer beleidsvrijheid ontstaat en dat het in eigen beheer hebben van parkeerterreinen ten goede komt van de gemeente Zandvoort.

Tijdens de discussies rond het parkeerbeleid in de maanden november 2007, december 2007 en januari 2008, is er door menig raadslid gevraagd naar de situatie rond het desbetreffende parkeerterrein. Wethouder Tates heeft de toezegging gedaan aan de raad duidelijkheid te verschaffen over wat er gebeurt met parkeerterrein Zuid na afloop van de pachtovereenkomst. Ook in de brief aan de fractie van het CDA Zandvoort van 29 februari jl. geeft de wethouder aan dat er nog een keuze gemaakt moet worden.

Naar aanleiding van het bovengenoemde voelen wij ons genoodzaakt dit in de raadsvergadering van 20 maart 2008 aan de orde te stellen, hieronder staan onze concrete vragen geformuleerd.

Is het college op de hoogte dat het huurcontract per 31 december 2008 eindigt en dat de opzegging al in 2004 is gedaan? Welke inhoudelijke argumenten heeft het college om het huurcontract met maximaal twee jaar te verlengen? Welk belang heeft de gemeente Zandvoort bij het verlengen van het reeds opgezegde contract? Welk beleid of visie op het gehele product Parkeren ligt eraan te grondslag om het parkeerterrein weer te verhuren voor twee jaar? Wat zijn de financiële consequenties dat de Gemeente eerst het contract heeft opgezegd en nu opeens het contract wil verlengen? Zijn er naar de exploitant toezeggingen gedaan of verwachtingen gewekt, waardoor het college genoodzaakt was het opgezegde contract met twee jaar te verlengen? Is het genomen besluit in overeenstemming met het ambtelijke advies? Is het college zich ervan bewust dat de gemeente Zandvoort ¤ 100.000 per jaar misloopt met het verlengen van het huurcontract? Waarom wijkt u af van uw voorstel aan de gemeenteraad van Zandvoort (bij de Parkeervisie) om parkeerterreinen in eigen beheer te nemen na afloop van het contract? Kunt u verklaren waarom de gemeente Bloemendaal wel gebruik wenst te maken van de expertise bij de gemeente Zandvoort op het gebied van exploitaties van parkeerterreinen, terwijl u blijkbaar geen gebruik maakt van de aanwezige expertise bij de gemeente Zandvoort op het gebied van het in eigen beheer nemen van parkeerterreinen? Waarom moet de gemeenteraad het besluit over het verlengen van het huurcontract lezen in de besluitenlijst, terwijl de wethouder heeft toegezegd dat er tijdig een voorstel naar de raad zou komen? Waarom wordt er, als er al een reden is om het terrein opnieuw in pacht uit te geven, geen openbare aanbesteding gedaan? Is het zinnig ambtelijke inzet te gebruiken voor de besprekingen over een overeenkomst van slechts twee jaar en is het niet mogelijk met diezelfde inzet ervoor te zorgen dat het parkeerterrein per 1 januari 2009 wordt geëxploiteerd door de gemeente Zandvoort?

Namens de fractie van het CDA Zandvoort,

Met vriendelijke groet,

Gijs de Roode
Raadslid CDA Zandvoort