Provincie Noord-Holland

Reservering banenstelsel Schiphol niet verlengd

19-3-2008

De reservering voor de aanpassing van het banenstelsel van Schiphol wordt per 1 april niet verlengd. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten.

Het Rijk kan op dit moment onvoldoende perspectief bieden op een invulling van de reservering met gunstige effecten op de omgeving. Gedeputeerde Hooijmaijers: Een baan erbij is een baan eraf. Dat is en blijft ons uitgangspunt. Die afspraak hebben wij gemaakt in ons collegeakkoord en daar kan het Rijk nu niet aan voldoen.

Verkeer en Waterstaat heeft op 30 januari tijdens een bestuurlijk overleg een klemmend beroep op de provincie gedaan om opnieuw de reservering voor de tweede Kaagbaan te verlengen. Dat was al twee keer eerder gebeurd. Gedeputeerde Staten hebben vervolgens op 5 februari besloten een versnelde procedure in gang te zetten en een voorstel te doen aan Provinciale Staten.

Beperking overlast
Veronderstelling was daarbij dat de overlast voor de omgeving mogelijk flink kon worden teruggebracht met een aanpassing van het banenstelsel. Bij diverse partijen is vervolgens onrust ontstaan over de mogelijke invulling van de gereserveerde ruimte en over de voortdurende onzekerheid bij omwonenden. De versnelde procedure was nodig om de inspraaktermijnen te kunnen halen.

Nu is gebleken dat het Rijk onvoldoende zekerheid kan bieden over een mogelijk voor de omgeving gunstige invulling van de reservering. Hooijmaijers: We hebben altijd gezegd dat we verbeteringen niet in de weg willen staan. Maar er is nu niet genoeg zicht op het terugdringen van de overlast. Ik kreeg na het toetsen van dit besluit ook instemming van de fractievoorzitters van Provinciale Staten.

Nieuwsredactie