Time : 19:59:32
Date : 19 March 2008
Sender Name: FEBEG

Retroactieve aanpassing van de groene stroomquota is onaanvaardbaar voor FEBEG

Omdat in 2007 in Vlaanderen een grote inspanning werd gedaan om groene stroom te produceren, zullen de stroomleveranciers op basis van het Elektriciteitsdecreet bijna 500.000 certificaten meer moeten overmaken aan de VREG, de Vlaamse regulator. Kunnen zij dat niet, dan zullen ze per ontbrekend certificaat een zware boete (125 EUR) moeten betalen. Hierdoor zou de prijs van de elektriciteit in Vlaanderen in totaal met meer dan 60 miljoen EUR (of ongeveer 1,5 EUR/MWh) toenemen.

Een dergelijk pervers effect van de bepalingen van het Elektriciteitsdecreet is totaal onaanvaardbaar. Het bestraft de inspanningen die door onze sector worden gedaan om meer groene stroom te produceren en jaagt de energieprijs voor industriële en residentiële verbruikers de hoogte in.

Net zoals Industrie Vlaanderen - dat hun belangrijkste industriële klanten in Vlaanderen vertegenwoordigt - roepen de stroomproducenten en -leveranciers de Vlaamse Overheid op om op korte termijn het Elektriciteitsdecreet aan te passen en af te zien van de bijkomende verplichtingen die aan de leveranciers worden opgelegd.