Ministerie van Buitenlandse Zaken

Koenders op veldbezoek in Nam Dong

19 mrt 2008 | Op de derde dag van zijn bezoek aan Vietnam heeft minister Koenders projecten bezocht in het district Nam Dong nabij de stad Hué in midden Vietnam.

De Nederlandse ontwikkelingsorganisatie SNV voert hier met Nederlands ontwikkelingsgeld activiteiten uit op het gebied van duurzame energie en landrechten. Sinds 2003 heeft SNV in heel Vietnam meer dan 37.000 huishoudens geholpen bij de aanschaf van een biogasinstallatie. Zo'n installatie zet mest van het eigen vee om in schone brandstof om te koken. Het gas dat vrijkomt gaat naar de keuken, de reukloze mest die overblijft wordt gebruikt op het land. Biogas beperkt de uitstoot van CO2, bespaart met name vrouwen op het platteland werk, en gaat ontbossing tegen door verminderd gebruik van hout als brandstof.

Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) was ook aanwezig bij het verlenen van landrechten aan landloze boeren, veelal etnische minderheden. Door tussenkomst van SNV heeft de Vietnamese overheid landgebruiksrechten toegekend aan arme boeren, zowel mannen als vrouwen, zonder eigen grond. Dit maakt het mogelijk voor deze boeren om te investeren in hun eigen stukje grond. De SNV helpt hen bovendien met het verbouwen en vermarkten van hun gewassen.

Daarnaast bezocht de minister een verffabriek en een meubelmakerij. Beide bedrijven maken gebruik van het Programma Uitzending Managers (PUM), dat gefinancierd wordt door Ontwikkelingssamenwerking. Via PUM krijgen bedrijven advies van Nederlandse managers met veel kennis en ervaring over met name organisatie en management. PUM is sinds 1993 actief in Vietnam, en het afgelopen jaar vooral in de chemische industrie, toerisme en hotellerie, en accountancy en management. In 2008 staan 20 projecten in Vietnam gepland.


* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl