Gemeente Bolsward


Nieuws
20-03-08

Waarom zijn de bomen aan de Gysbert Japicxlaan gekapt?

Waarom zijn bomen an de Gysbert Japicxlaan gekapt? Wij kregen hier veel vragen over. Daarom leggen we u hier nog een keer uit waarom dat is gebeurd.

De iepen hebben ruim een halve eeuw het beeld van de Gysbert Japicxlaan bepaald. In de afgelopen 12 jaar zijn meer dan 60 iepen verdwenen. Het merendeel is gekapt omdat deze bomen ziek waren (iepziekte). Het overige deel ging achteruit door slechte groeiomstandigheden en zorgde voor veel overlast bij bewoners.

In 2007 waren slechts 42 van de oorspronkelijk meer dan 100 aanwezige iepen overgebleven. Wel zijn in het verleden een aantal eiken teruggeplant. De eiken waren sinds de aanplant maar weinig gegroeid, waardoor ze uit de toon vielen bij de grote markante iepen. De oorspronkelijke laanstructuur was dan ook ernstig verstoord.

Aangetaste riolering wordt vervangen

De iepen aan de Gysbert Japicxlaan hebben de riolering aangetast. Uit onderzoek (met een camera door het riool) bleek dat de rioolleidingen, die onder de trottoirs aan beide kanten van de weg liggen, vol met boomwortels zaten. Omdat het riool hierdoor onherstelbaar is beschadigd gaan we deze met de herinrichting vervangen. Het vervangen van het riool gaat niet zonder de ingegroeide boomwortels te verwijderen. Het verwijderen van deze wortels brengt een risico met zich mee voor het leven van de boom. Daarnaast verliest de boom aan standvastigheid en wordt de kans op omwaaien bij harde wind vergroot.

Herplant van 81 bomen

Om de laanstructuur te herstellen worden aan de Gysbert Japicxlaan 81 bomen herplant. Gekozen is voor de soort Winterlinde. Deze boom groeit na verloop van tijd breed eivormig. De Winterlinde past hierdoor uitstekend in het brede straatbeeld van de Gysbert Japicxlaan. Om het aanzien in zo kort mogelijke tijd te herstellen worden wat grotere bomen herplant (stamdiameter ca. 10 cm, vergelijkbaar met de kortgeleden geplante bomen aan de Eekwerdlaan). De herplant vindt dit najaar plaats.

Om de nieuwe bomen aan de Gysbert Japicxlaan voldoende groeimogelijkheden te bieden wordt bij de herinrichting de kleigrond in de groenstroken vervangen door teelaarde. Ook worden de groenstroken verbreed door het versmallen van de rijbaan en door het verschuiven van de trottoirs.