Time : 07:14:41
Date : 20 March 2008
Sender Name: Expo-id

"Oskars" voor Renatex en SigmaKalon

In de marge van de European Meetings Industry Fair werden voor de achtste keer de "Oskars" voor de beste beursdeelname uitgereikt. Deze onafhankelijke award beloont bedrijven die voor een deelname aan een Belgische beurs bijzondere inspanningen geleverd hebben om die beursdeelname rendabel te maken. De "Oskars" worden uitgereikt in twee categorieën: standen tot 88 m² en standen groter dan 88 m². De firma Renatex uit Kortrijk-Rollegem wint een "Oskar" in de categorie standen tot 88 m² voor haar deelname aan Horeca Expo in Gent. De firma SigmaKalon Deco Belux uit Hasselt wint een "Oskar" in de categorie standen groter dan 88 m² voor haar deelname aan DIY in Kortrijk.

Elk jaar kunnen bedrijven die aan een beurs in België deelnemen na afloop van de beurs een dossier samenstellen om deel te nemen aan de "Oskars voor de Beste Beursdeelname". Deze landelijke competitie beloont bedrijven die op een optimale wijze gebruik maken van het medium beurzen & tentoonstellingen en bijzondere aandacht besteden aan het rendement van de investeringen die ze voor een beursdeelname doen. Geen schoonheidswedstrijd dus, maar een wedstrijd waarbij meetbare resultaten en aanwijsbaar rendement de doorslag geven.

"De "Oskars" 2007 zijn een overgangseditie" zegt initiatiefnemer en juryvoorzitter Gerard van Os. "Het Oskar-comité werd in 2007 op de vingers getikt door de Amerikaanse Academy of Motion Picture Arts &
Sciences. De promotie van de "Oskars" moest op een laag pitje gezet worden. We mogen de awards nog één keertje onder de naam "Oskar voor de Beste Beursdeelname" uitreiken, maar dan moeten in alle communicatie die vervelende aanhalingstekens eromheen."

Renatex

In de categorie standen tot 88 m² gaat de "Oskar voor de Beste Beursdeelname" naar de firma Renatex uit Kortrijk-Rollegem voor haar deelname aan Horeca Expo in Gent. Renatex is actief in de projectmarkt voor interieurtextiel, met vooral klanten in de zorgsector en de horeca. Op een standruimte van 42 m² bouwde Renatex een hotelkamer na waarin een aantal collecties in première getoond werden. In de beurspresentatie wilde Renatex komaf maken met de vele vooroordelen die over technisch en intelligent textiel bestaan. De getoonde stoffen moesten qua esthetiek in niets onderdoen voor de klassieke collecties, maar hadden bovendien bijzondere eigenschappen als vlamwerend, brandvrij en luchtzuiverend. In de voorbereidingsfase verstuurde Renatex een gericht mailing naar 2.000 geselecteerde prospects. Het leverde tijdens de beurs 20 nieuwe contacten op die onmiddellijk na afloop telefonisch werden opgevolgd en daarna het bezoek van een vertegenwoordiger kregen. Met haar deelname aan Horeca Expo heeft Renatex aangetoond dat ook een kleine kmo, met een bescheiden budget van 12.000 euro, op een doelmatige manier gebruik kan maken van de mogelijkheden die live communicatie biedt om een blijvende indruk na te laten. In 2004 ontving Renatex reeds een Baanbreker-award in de categorie Interior & Design, nu wordt de integrale beursaanpak beloond.

SigmaKalon

In de categorie standen groter dan 88 m² gaat de "Oskar voor de Beste Beursdeelname" naar de firma SigmaKalon uit Hasselt voor haar deelname aan de vakbeurs DIY in Kortrijk Xpo. SigmaKalon is producent van de Histor verven en nam haar deelname aan DIY om een reeks nieuwe producten in het doe-het-zelfkanaal te introduceren. Om de collectie Histor Highlights, de nieuwe kleuren en de Histor Primer te presenteren, werkte standbouwer Deusjevoo een museaal concept uit waarin de vier productpijlers centraal stonden. De open en uitnodigende structuur liet bezoekers toe individueel de belangrijkste nieuwigheden te ontdekken of in het centrale gedeelte met een standmedewerker in gesprek te gaan.
SigmaKalon wist 600 klanten en prospecten voor een bezoek warm te maken. Een gerichte mailing met toegangskaarten en persoonlijke contacten met de externe verkoopdienst zorgden voor een gezonde drukte op de 160 m² grote stand. Alle contacten werden onmiddellijk na de beurs intensief opgevolgd en kregen snel de gewenste productinformatie in de bus en/of het bezoek van een vertegenwoordiger.
De succesvolle benadering naar het retailkanaal kreeg ondertussen een vervolg. Door deelname aan Batibouw probeert SigmaKalon nu ook de eindgebruiker te overtuigen van de kwaliteiten van Histor.

De "Oskars voor de Beste Beursdeelname" werden uitgereikt in de marge van de vakbeurs EMIF op woensdag 19 maart 2008. Tijdens de uitreiking maakt juryvoorzitter Gerard van Os bekend dat de "Oskars" voortaan door het leven zullen gaan als "Expo-bella! De nationale exposantenaward".

Noot (