Ingezonden persbericht


Trend Micro waarschuwt voor kwaadaardige 'meeting requests' via e-mail

Nigeriaanse spammers gebruiken nieuw type spam om spamfilters te omzeilen

Hilversum, 20 maart 2008 - Trend Micro, leverancier van beveiligingsoplossingen, waarschuwt voor een nieuw type spam. Nigeriaanse spammers versturen e-mail-uitnodigingen voor vergaderingen via Google Calendar om hun spamboodschappen onder de aandacht te brengen. De spammers proberen zo anti-spamfilters te omzeilen. Elke uitnodiging bevat een gepersonaliseerde link per ontvanger. Het is mogelijk dat de uitnodigingen zo zijn ingesteld dat ontvangers telkens 'reminders' of herinneringen voor de meeting ontvangen. Op deze manier worden ontvangers meerdere malen met de spamboodschap geconfronteerd.

Volgens Jamz Yaneza, research project manager bij Trend Micro, is het de eerste keer dat Trend Micro spam heeft onderschept die misbruik probeert te maken van Google Calendar: "We verwachten dat deze nieuwe spammethode gebruikt zal worden om verschillende soorten spam te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan het manipuleren van beurskoersen van bedrijven door het op gang brengen van een geruchtenstroom. De spammers, die hun aandelen tegen een bepaalde koers hebben ingekocht, verkopen deze vervolgens na een koersbeweging. Maar ook het linken naar kwaadaardige softwarecode op internet is mogelijk. Het is waarschijnlijk dat deze eerste spamaanval gevolgd wordt door pogingen om tools als Google Calendar te misbruiken en gevoelige informatie te stelen."

"We adviseren bedrijven en eindgebruikers extra voorzichtig om te gaan met onverwachte e-mail-uitnodigingen en -berichten. Wanneer de gebruiker een kwaadaardige uitnodiging accepteert, bestaat de kans dat kwaadaardige softwarecode of malware geactiveerd wordt", aldus Yaneza van Trend Micro.

Trend Micro heeft dit nieuwe type spam toegevoegd aan zijn anti-spamdatabases. Bedrijven of eindgebruikers die geen klant zijn van Trend Micro, wordt geadviseerd verdachte e-mail-uitnodigingen direct te verwijderen.

Voor meer informatie, kijk op het Trend Micro Malware Blog: http://blog.trendmicro.com

# # #

Over Trend Micro
Trend Micro, toonaangevend op het gebied van internet-content-beveiliging, richt zich op het beveiligen van de uitwisseling van digitale informatie van bedrijven en consumenten. Als pioneer en industrieleider ontwikkelt Trend Micro technologie om operationele continuiteit, persoonlijke informatie en eigendommen te beveiligen tegen malware, spam, datalekken en de laatste webbedreigingen. Zij flexibele oplossingen worden 24/7 ondersteund door beveiligingexperts over de hele wereld. Trend Micro, dat zijn hoofdkantoor heeft in Tokio, biedt oplossingen die worden verkocht via business partners over de gehele wereld.

Voor meer informatie en het opvragen van beeldmateriaal of testproducten:

Trend Micro
Mireille Boetje
Telefoon: +31 30 210 63 33
E-mail: Mireille_Boetje@trendmicro.co.uk

Lammers van Toorenburg Benelux PR
Anja Breunis / Kirsten van de Groep
Telefoon: +31 30 656 50 70
E-mail: trendmicro@lvtpr.nl