Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Al meer dan 26.000 klimaatacties in Nederland
Nieuwe gadgets van Google maken het heel eenvoudig om elke dag iets aan het klimaat te doen, en dat gelijk te laten zien aan alle andere Nederlanders

Utrecht, 20 maart 2008

Mensen die zélf het klimaatprobleem willen aanpakken krijgen een steuntje in de rug. HIER, de landelijke klimaatcampagne, heeft samen met Google twee leuke en handige gadgets ontwikkeld die mensen kunnen toevoegen aan iGoogle, hun persoonlijke startpagina.

Het gaat om de HIER-actiekaart en een 'carbon calculator', die nu ook als iGoogle-gadgets beschikbaar zijn. Met de calculator kan eenvoudig de eigen CO2-uitstoot worden bijgehouden. Zodra je hebt uitgerekend hoeveel jij eigenlijk uitstoot, ontvang je elke dag een praktische tip, waarmee je energie kunt besparen. Goed voor het klimaat én de portemonnee.

Ook de actiekaart van Nederland kan nu heel simpel op de eigen startpagina worden gezet. Zo ziet de gebruiker elke dag wie, wat, waar voor het klimaat heeft gedaan. Leuke inspiratie om goed bezig te blijven en natuurlijk ook zelf af en toe je vorderingen in te voeren.

Op www.hier.nu zijn inmiddels ruim 26.400 klimaatacties ingevoerd, waaruit de grote betrokkenheid, maar ook bezorgdheid van de Nederlanders blijkt. De persoonlijke acties variëren van het indraaien van spaar- of led-verlichting of kiezen voor groene stroom en groen gas, tot het planten van een klimaatbosje of het ondertekenen van de klimaatwet.

Meedoen is heel eenvoudig. Zowel de actiekaart als de CO2-calculator staan op www.hier.nu. Door simpelweg op de knop 'add to Google' te klikken opent je eigen iGoogle pagina - mét de gadgets.

Door gebruik te maken van iGoogle kunnen internetters in één oogopslag op de hoogte blijven van hun favoriete nieuws, updates van websites of de e-mail. Het grote voordeel van iGoogle is dat gebruikers vanaf elke computer direct hun zelf samengestelde homepage kunnen opvragen: www.google.nl/ig

Vandaag worden een aantal groene gadgets voor iGoogle gelanceerd, voor iedereen die natuur, milieu en duurzaamheid belangrijk vindt. Zo hebben een aantal natuurorganisaties samen een gadget met natuurberichten ontwikkeld, waarmee je de langzaam verschuivende biologische klok van de natuur heel precies kunt volgen. Want niet alleen het groeiseizoen van planten en bomen begint steeds eerder, ook de vogeltrek raakt verstoord door klimaatverandering. Nederlandse onderzoekers hebben een groep kolganzen met satellietzendertjes uitgerust, zodat de trek van dag tot dag, door heel Europa gevolgd kan worden - op iGoogle.

Het geeft gelijk aan dat klimaatverandering geen landgrenzen kent. Daarom is ook HIER niet alleen in Nederland actief: de samenwerking van 40 Nederlandse organisaties voert over de hele wereld klimaatprojecten uit.

Zo lopen in Zuid-Amerika, zuidelijk Afrika en in Indonesië projecten voor bosherstel. In Midden-Amerika, Oost-Afrika en Centraal-Azië wordt droogte en verwoestijning bestreden, door herbebossing, duurzame landbouw en door boeren te helpen om over te schakelen op droogtebestendige gewassen. Ook wordt er gewerkt aan betere drinkwatervoorziening en de opwekking van duurzame energie, zoals in Tsjaad, waar in het kader van de HIER-campagne zonnepanelen en zonneovens worden geplaatst in kampen voor vluchtelingen uit Darfur.

Het overzicht van deze acties is te zien op de wereldkaart van www.hier.nu, eveneens een applicatie die gebruik maakt van Google Maps.

Op 31 maart 2008 vindt Google Earth Outreach plaats, een presentatie van verschillende duurzaamheidsprojecten over de hele wereld, die gebruik maken van Google Earth en Google Maps. Google nodigt andere goede doelen uit om de toepassingsmogelijkheden voor hun organisatie te verkennen.


---

Noot voor de redactie,