Hoorzitting SP en VVD over misstanden Voedsel en Warenautoriteit

20/03/2008 19:04

SP

SP-Kamerlid Krista van Velzen organiseert woensdag samen met de VVD een hoorzitting in de Tweede Kamer over de ernstige misstanden bij de Voedsel- en Warenautoriteit. Het recente onderzoek van het lid van de Raad van State Hoekstra is volgens Van Velzen onvolledig omdat hij slechts met managers heeft gesproken en niet met de klokkenluiders en de mensen op de werkvloer. Met de hoorzitting hoopt het SP-Kamerlid een evenwichtiger beeld van de misstanden te krijgen.

Uit een eerder rapport van de VWA bleek al dat het toezicht op diertransporten grotendeels ontbreekt, vleeskeuringen slecht worden uitgevoerd en er een sfeer heerst van intimidatie en corruptie wanneer het gaat om handhaving van dierenwelzijn. Dat VWA-rapport was een jaar in een la blijven liggen. Verantwoordelijk minister Verburg wist niet van het bestaan van het rapport. Hoekstra maakte duidelijk dat het ministerie desalniettemin al jaren op de hoogte is van de puinhoop in het toezicht op voedselveiligheid en dierenwelzijn.

Van Velzen: "Hoekstra heeft echter over de gang van zaken enkel managers gesproken en niemand op de werkvloer. Diezelfde managers vonden het niet nodig om het alarmerende VWA-rapport aan de minister voor te leggen. Dat hij de direct betrokkenen niet heeft gehoord is bijzonder amateuristisch. Hoekstra stelt dat de misstanden herkenbaar zijn, maar heeft niet kunnen achterhalen wat de feitelijke omvang is. Nu raadt hij de minister aan om zelf onderzoek te doen. Daarmee roept hij de slager op om eigen vlees te keuren en dat lijkt mij een erg slecht idee."

Van Velzen: "Ik concludeer uit het onderzoek dat de alarmerende situatie grotendeels te wijten is aan een sfeer van intimidatie, chronische bezuinigingen van het ministerie, amateurisme en een gebrek aan regie van de minister."





http://www.sp.nl