Gemeente Zwolle

Getuigen van munitiedump gezocht

Datum uitgave persbericht: 03/20/2008

De gemeente Zwolle zoekt mensen, die getuige zijn geweest van gooien van munitie in de Zwolse grachten in of vlak na de 2de wereldoorlog. Zij worden gevraagd ten behoeve van de geplande baggerwerkzaamheden in de grachten, hun verhaal te doen. Van de getuigenverklaring wordt proces-verbaal opgemaakt.

Tijdens het baggeren nabij de Diezerkade is munitie uit de 2de wereldoorlog gevonden. Dit terwijl uit voorafgaand onderzoek de conclusie is getrokken, dat dit onwaarschijnlijk zou zijn. Nadat de munitievondst bekend is geworden, zijn er verhalen en geruchten in omloop gekomen van het dumpen van (kisten met) munitie in de Zwolse wateren aan het einde van de 2de wereldoorlog.

Gezocht ooggetuigen

In het najaar start het baggeren in de Singelgracht, gevolgd door het Almeloos kanaal, Koelwaterkanaal, Nieuwe Vecht in 2009, het Zwartewater in 2010 en zo mogelijk de Westerveldse Aa en de Willemsvaart in 2011. (zie kaartje bijlage) De gemeente Zwolle wil de signalen van munitiedump serieus nemen en graag in contact komen met mensen, die hebben gezien dat er (kisten met) munitie in de genoemde grachten is gedumpt of daar zelf (gedwongen) aan hebben meegewerkt. Verhalen ´van horen zeggen´ worden niet in dit onderzoek meegenomen.

Verklaring

Ooggetuigen worden gevraagd een formele verklaring af te leggen. Het afleggen van een verklaring heeft geen enkele persoonlijke consequentie voor de ooggetuigen. Zij doen hun verhaal geheel vrijwillig. De verklaringen, die worden opgenomen door de politie, worden betrokken bij de verdere plannen voor het baggeren in de genoemde wateren. De resultaten uit het onderzoek bepalen mede op welke wijze de bagger wordt verwijderd.

Contact

Men kan zich telefonisch melden bij de servicelijn Wijkzaken van de gemeente Zwolle, (038) 498 33 00, per brief bij Servicelijn Wijkzaken, Postbus 10007, 8000 GA Zwolle, of via servicelijn.wijkzaken@zwolle.nl . Bij een reactie per brief of mail wordt verzocht naam, adres en telefoonnummer te vermelden en als onderwerp munitiedump te vermelden.

plattegrond

Bron: afdeling Communicatie
Datum van 20-03-2008 tot 19-04-2008