Project Gemeente Westland

Haaglanden
Project Propaantanks regio Haaglanden
Publicatiedatum: 20-03-2008

Bron persbericht: Stadsgewest Haaglanden

In de regio Haaglanden bevindt zich een aantal gebieden waar geen aardgasnet aanwezig is. Ter vervanging van aardgas wordt vaak gebruik gemaakt van propaangas. Het Stadsgewest Haaglanden (Bureau Externe Veiligheid Haaglanden) inventariseert het komende jaar, in samenwerking met de gemeenten in de regio Haaglanden, alle aanwezige propaantanks binnen de regio Haaglanden.

In het kader van veiligheid is het van groot belang dat er bewust wordt omgegaan met de opslag en het transport van propaangas, wat niet zonder risicos is. Tijdens de inventarisatie wordt gekeken naar verschillende veiligheidsaspecten zoals de situering van de propaantank, de opstelplaats van de tankwagen ( i.v.m. het vullen van de propaantank) en alle transportbewegingen van propaan. Het doel is om een helder inzicht te verkrijgen in de huidige veiligheidssituatie.

Er geldt een wettelijke meldingsplicht van propaantanks aan het bevoegd gezag op basis van een zogeheten Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB), het Besluit Algemene regels voor inrichtingen milieubeheer. Indien er sprake is van een propaantank > 13.000 liter waterinhoud of meer dan twee propaantanks binnen de erfgrens, dan dient er een milieuvergunning aangevraagd te worden bij de gemeente. In de betreffende AmvB en/of milieuvergunning zijn voorschriften opgenomen waaraan de opslag van propaangas in tanks moet voldoen. De meeste propaantanks in de regio Haaglanden zijn aangemeld en bekend bij het bevoegde gezag (de gemeente), maar er zijn ook propaantanks die nog niet bij de betreffende gemeenten zijn geregistreerd.

De houders/gebruikers van een propaantank worden vriendelijk verzocht om medewerking te verlenen aan de inventarisatie door het Bureau Externe Veiligheid Haaglanden en de propaantank toegankelijk te hebben/maken voor een inspectie. Mocht u niet zeker weten of uw propaantank is geregistreerd, neem dan contact op met uw gemeente, afdeling Handhaving of Vergunningen.

Voor meer informatie over de inventarisatie en het project kunt u contact opnemen met de projectleider van het Bureau Externe Veiligheid Haaglanden, de heer G. (Thijs) Tweebeeke, bereikbaar via telefoonnummer 0174-672224, e-mail: g.tweebeeke@haaglanden.nl.