Ingezonden persbericht


Persinformatie

Datum: 17 maart 2008

Kenmerk: bz-048

Japans avontuur voor baanwielrenner Theo Bos

Unieke NOS Studio Sport-documentaire

Keirin is een discipline in het baanwielrennen die enorm populair is in Japan. Jaarlijks komen meer dan 50 miljoen mensen naar deze sport kijken. In het unieke 'NOS Studio Sport document: Theo Bos' (20 maart, 20.25-21.20 uur, Ned. 3) is een kijkje in de onbekende keirin-wereld te zien en dan vooral hoe een nuchtere Hollandse jongen zich in die wereld handhaaft. De NOS volgde wereldkampioen baanwielrennen Theo Bos tijdens zijn deelname aan de Japanse keirin. Nooit eerder werd er van zo dichtbij gefilmd in de wereld van keirin.

NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg filmde Theo Bos tijdens de intensieve trainingsperiode op de strenge keirin-school. Bos kreeg verplicht de hem al bekende regels van het keirin gedoceerd en leert ondermeer hoe hij een fiets in elkaar moet zetten. De NOS-ploeg filmde tijdens de theorielessen en trainingen. Daarnaast volgde ze Bos in het dagelijkse Japanse leven. Ook zijn er beelden van vlak voor de races, dit is een periode waarin de renners gedurende drie dagen absoluut geen contact met de buitenwereld mogen hebben. De NOS was hier wél bij. Na de schoolperiode is Bos gevolgd tijdens de meest spectaculaire competitie; de Japanse Keirin Grand Prix.

Naast Bos waren er nog acht internationale sprinters uitgenodigd, waaronder Mikael Bourgain (3e op het WK) en Craig Maclean (4e op het WK en zilver op de Olympische Spelen in Sydney). Zijn directe concurrenten voor het Olympisch 'sprint goud' waren in Japan zijn schoolmaatjes.

Keirin
Renners met de status van helden. Sobere hotels, trainingsfaciliteiten en racebanen. Renners die de helft van hun profcarrière in afzondering leven. Traditie, rituelen en mystiek. Ofwel de Japanse keirin. Deze discipline in het baanwielrennen is ontstaan in Japan. Jarenlang waren deze wedstrijden alleen toegankelijk voor Japanners. Sinds enkele jaren worden er toprijders van buiten Japan uitgenodigd om zich te meten met de nationale helden van de Japanse wielersport. Keirin is een goksport en immens populair in Japan. De renners hebben een status die vergelijkbaar is met die van topvoetballers in Europa. De keirin-races zien er soms uit als rugbywedstrijden, renners proberen elkaar van de fiets en van de baan te duwen met soms enorme valpartijen tot gevolg.

Sinds 1980 staat keirin op het programma van de wereldkampioenschappen baanwielrennen en sinds 2000 is het een Olympische sport.

'NOS Studio Sport document: Theo Bos': donderdag 20 maart, 20.25-21.20 uur, Nederland 3

Noot voor redacties,

Ingezonden persbericht