Evangelische Omroep

EO rond paasdagen

Andries Knevel en Henk Binnendijk bezoeken Golgota

Rond Pasen staat het lijden en sterven van Jezus centraal en vieren christenen Zijn opstanding. De Evangelische Omroep zendt daarom een speciale paasprogrammering uit op radio, tv en internet. Zo brengen Andries Knevel en Henk Binnendijk in de special Golgota een bezoek aan Israël, waarbij ze plaatsen bezoeken die met Pasen te maken hebben. Verder worden zien we onder meer de Mattheüs Passion en fimklassieker Ben Hur.

Witte donderdag, 20 maart
Familiefilm, Het verhaal van Jezus, 19.15 uur, Omega TV De film 'Jezus' is een verhaal voor alle leeftijden en neemt de kijker mee op reis naar de tijd van de Bijbel. We zien die man uit Nazaret, die zieken geneest en doden opwekt. Hoe leeft hij en op welke manier gaat Jezus met mensen om? Hij wordt gevangen, veroordeeld en sterft uiteindelijk een verschrikkelijke dood. Maar dan herinnert hij ons aan zijn belofte...

Goede vrijdag, 21 maart
Golgota, 17.30 uur, Nederland 2
In de eenmalige aflevering Golgota brengen Henk Binnendijk en Andries Knevel een bijzonder bezoek aan Israël, waarbij ze de lijdensweg van Jezus volgen. Het duo begint op de Olijfberg, daalt af naar Getsemane en gaat via de 'Via Dolorosa' naar Golgota. Ook maken ze samen een uitstap naar Yad Vashem, om het lijden van het Joodse volk te betrekken bij het lijden van Christus. Ze eindigen bij het open graf. Ondertussen stellen ze elkaar persoonlijke en soms heel moeilijke vragen.

Filmklassieker Ben Hur, 23.50 uur, Nederland 2
Ten tijde van Jezus' leven op aarde arriveert tribuun Messala in Jeruzalem om zich aan het hoofd te stellen van de Romeinse legioenen. Tot zijn vreugde ontmoet hij daar zijn jeugdvriend Judah Ben Hur, de zoon van een rijke joodse familie. Messala hoopt op zijn steun in de strijd tegen de Joodse rebellen. Ben Hur weigert en dat blijft niet zonder gevolgen. Na een valse beschuldiging wordt Ben Hur veroordeeld tot de galeien en zijn moeder en zus belanden in de gevangenis. Op weg naar de kust komt hij er verwonderd achter dat niet iedereen hem vijandig gezind is. In Nazareth geeft een Jongeman hem te drinken. Jaren later keert Ben Hur terug als Romeins officier. Een harde confrontatie met Messala kan niet uitblijven. Maar dan wordt hij op indringende wijze herinnerd aan de ontmoeting in Nazareth. "Ben hur won 11 oscars en is ongetwijfeld een van de belangrijkste en meest opzienbarende films ooit gemaakt." (DVD.nl)

Paasspecial Tot de dood ons scheidt, 21.15 uur, Omega TV Vijf mensen vieren samen Pasen op het strand van Schiermonnikoog. Voor hen kreeg dit feest in andere betekenis. Zo moest een jong stel, Folke en Margriet, vernemen dat ze allebei een hersentumor hebben. Ook Andrea is met haar moeder Rianne op het eiland. Zij was eerder met haar man Peter te zien in het EO-programma Tot de dood ons scheidt. Zes weken na de opnamen is Peter overleden. Hij was de neef van ds. Arie van der Veer, die er nu ook bij is.

Paasspecial Nederland Zingt, 10.10 uur, Nederland 1 In het EO-programma Nederland Zingt houdt Ds. Arie van der Veer een meditatie over het thema 'Daar is het Lam'. Daarnaast is er de traditionele massale koor-en samenzang.

Stille zaterdag, 22 maart
Film: Het Negende Uur, 20:30, OmegaTV
Edward Schneider krijgt de kans van zijn leven: het vertolken van de Christuspartij in de Matthäus Passion. Jarenlang stond hij in middelmatige zaaltjes, maar nu krijgt hij de kans van zijn leven in het Amsterdams Concertgebouw. Echter, tijdens de repetities heeft Edward grote moeite heeft met zijn rol. Waarom kan hij de woorden 'Eli Eli, Lama Sabachtani' niet zingen? De uitvoering nadert, en de worsteling van Edward wordt een race tegen de klok... Op maandag 24 maart om 21:00 uur bij OmegaTV een interview met Pieter Nouwen over zijn boek 'Het negende uur' in het programma 'De Vierde Dimensie'.

Paasspecial Andries Radio, 11:15 uur, Radio 5
Weinig mensen weten vandaag de dag wat de christelijke feestdagen Goede Vrijdag en Pasen betekenen. Daarnaast vragen sommige christenen zich af waarom het nodig was dat Jezus aan het kruis stierf. Was er geen andere oplossing? Aan de vooravond van Pasen praat Andries Knevel hierover door met dr. Bert van Veluw, PKN-predikant en ds. Hans Bette, voorganger van een Evangelische gemeente te Veenendaal. Deze vragen komen ook aan de orde in het EO-programma Helpdesk-Live, rond 00.00 uur op Nederland 2.

Paasspecial Omega Code, 16:00 uur en paaszondag om 16.30 uur, OmegaTV In de spannende familie-quiz Omega Code staat de opstanding van Jezus centraal. Twee families doen hun uiterste best de 'Omega Code' van een bijbelse persoon te kraken. Welke opa of oma overleeft de blubberbak? En welke ouder vangt de meeste pruimen uit de pingpongpruimenboom?

Zoektocht naar Pasen, 19:45 uur en paaszondag om 19:45 uur, OmegaTV Wat weten voorbijgangers op straat van Pasen? Het team van OmegaTV confronteert hen met deze vraag; met een kruis en een paashaas. Hoe reageren ze? Zoektocht naar Pasen wordt een uitzending met verrassende vragen en verrassende antwoorden...

Paaszondag, 23 maart
Nederland Zingt met Pasen op Paaszondag en tweede Pasen, 09.01 uur, Nederland 1 Titel: 'Nieuw Leven'. Ds. Arie van der Veer ontmoet veearts Frank Blaauw en spreekt met hem over zijn geloof. Ook houdt hij een meditatie, afgewisseld met koor- en samenzang.

Matthäus Passion, 11:15 uur, OmegaTV
Johann Sebastian Bach schreef indertijd 'Passionen' voor zijn eigen jongenskoor aan de Thomaskirche. Daarom is de uitvoering de 'Matthäus Passion', door het Holland Boys Choir uit Elburg zo magistraal. De Matthaus Passion is uitgezonden vanuit de Anrhemse Eusebiuskerk. Met dirigent Pieter Jan Leusink en solisten als de Portugese Orlanda Velez Isidro, Robert Luts, Henk van Heijnsbergen, Sytse Buwalda, Martinus Leusink, Hans de Vries, Jeroen Assink en Jelle Stoker. De begeleiding wordt verzorgd op authentieke barokinstrumenten door het Netherlands Bach Orchestra.

Hotdog, 0:00 uur, Nederland 3
Arie Boomsma schuift deze week aan bij vijf verschillende jongeren, en confronteert hen met persoonlijke vragen over actuele kwesties. Zo geven een moslim, een atheïst en een christen hun visie op de legitimiteit van het Paasfeest. Met sociaal wenselijke antwoorden of een politiek correct praatje komen deze jongeren niet weg...

Tweede Paasdag, 24 maart
Paasspecial Brief aan God, 9.03 uur, Radio 1
Voormalig Nederlands atlete Nelli Cooman schrijft een brief aan God. In een paasspecial Brief aan God licht ze de inhoud toe. Wat zijn Nelli's vragen? En hoe staat ze tegenover God?

The Miraclemaker, 15.33 uur, Nederland 3
Animatiefilm The Miraclemaker vertelt het waargebeurde verhaal van Tamar, het dochtertje van Jairus ten tijde van Jezus' leven, 30 jaar na Christus. Hoewel Tamar graag luistert naar Jezus' verhalen, staat haar vader als farizeeër sceptisch tegenover hem. Net als andere schriftgeleerden van die tijd vinden ze hem een onruststoker. Maar als hij ziet hoe Jezus een oude vrouw geneest verandert zijn houding. Als zijn dochtertje Tamar ernstig ziek is stapt hij over zijn angst heen en vraagt hij Jezus om Tamar te genezen. Hoe zal Jezus reageren..?


---
Noot voor redactie,