Ingezonden persbericht


Ondernemer te afwachtend bij financiële problemen

Nederland telt zo´n 175 duizend armen, waarvan het merendeel ondernemer is. Om de dienstverlening aan ondernemers in financiële problemen te verbeteren liet de Kamer van Koophandel onlangs kwalitatief onderzoek uitvoeren naar de achterliggende oorzaak van hun situatie.

Afwachtende houding Uit het onderzoek blijkt dat de ondernemer vooral afwachtend is bij (beginnende) financiële problemen. Ook blijkt dat de ondernemer veelal onvoorbereid aan het ondernemerschap is begonnen. Met instanties als banken, KvK en de Belastingdienst is doorgaans beperkt contact. Financiële problemen ontstaan door een mix en opeenstapeling van externe factoren zoals tegenvallende marktomstandigheden, en interne factoren als een gebrekkige kennis van het ondernemerschap. Belangrijkste schuldeiser is vaak de Belastingdienst.

Dat een ondernemer in financiële problemen vooral afwachtend blijft, heeft veel te maken met een zekere eigengereidheid, het willen vermijden van gezichtsverlies en een optimistische ´het-komt-wel-goed´ houding. Pas als de problemen ver zijn gevorderd komt de noodlijdende ondernemer in actie en zoekt deze vooral hulp bij accountant of boekhouder, gemeente of schuldhulpverleningsbureaus.

Vroegtijdig infomeren Het onderzoek maakt duidelijk dat ondernemers een latente behoefte hebben om geïnformeerd te worden over het voorkomen van financiële problemen. Als de aangewezen partijen daarvoor noemen zij de accountant/boekhouder, bank, Kamer van Koophandel en brancheorganisaties. De Kamer van Koophandel zal haar informatievoorziening verder uitbreiden zodat ondernemers beter - én in een vroeger stadium - worden voorgelicht.

Kamer van Koophandel De Kamer van Koophandel registreert in het Handelsregister elke onderneming en rechtspersoon die zich in Nederland vestigt, op dit moment ruim 1,7 miljoen. Het Handelsregister zorgt hiermee voor een actueel en transparant overzicht van het bedrijfsleven in Nederland. Daarnaast geeft de KvK voorlichting aan beginnende ondernemers, informeert ze bestaande bedrijven en stimuleert ze de economie met het initiëren en coördineren van (regionale) projecten. Op deze wijze stimuleert de KvK succesvol ondernemerschap in Nederland



Ingezonden persbericht