Ingezonden persbericht

Noord Brabant - Jiangsu

Vier afgestudeerde ontwerpers, in verschillende jaren afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven, namen in september deel aan de handelsmissie van de provincie Noord Brabant naar de Chinese provincie Jiangsu.
Sprekers zijn Jeroen op ten Berg ( GBO), Leonne Cuppen (Yksi Ontwerp), Simone de Waart (Loods 5 Ontwerpers /Material Sense) en Jo Meesters (zelfstandig ontwerper). Mary Fiers (Wethouder Wonen en Ruimte Gemeente Eindhoven) zal het openingswoord verrichten, Elies Lemkes (Brainport) zal de discussie leiden.

De vier ontwerpers schetsen een beeld wat deze reis hen gebracht heeft betreffende inspiratie, contacten en eventuele opdrachten.

Het symposium is een welkome aanvulling op de expositie "The Family of Form" die tegelijkertijd in het Design Huis te zien is tot en met 23 maart. Deze hoofdexpositie toont werk van drie generaties graduates van Design Academy Eindhoven.

Lezing

20 maart 2008 Designhuis, Stadhuisplein 3 5611 EM Eindhoven

19.00-19.30 uur ontvangst met koffie/thee en bezichtiging Designhuis
19.30-19.40 uur openingswoord wethouder M.Fiers
19.40-20.00 uur Leonne Cuppen (Yksi Ontwerp)
Mede eigenaar van Yksi Ontwerp, Yksi Expo en Yksi Winkel Eindhoven
20.00-20.20 uur Simone de Waart
Mede eigenaar Loods 5 Ontwerpers, oprichter Material Sense, Eindhoven
20.20-20.40 Pauze met fingerfood, geïnspireerd op China
samengesteld door Annelies Hermsen (onder voorbehoud)
20.40-21.00 uur Jo Meesters
Zelfstandig ontwerper Eindhoven
21.00-21.20 uur Jeroen op ten Berg (GBO)
Mede eigenaar van GBO Helmond
21.20-21.40 uur discussie geleid door Elies Lemkes
21.40-22.30 uur borrel

Het symposium vindt plaats in het Designhuis. Stadhuisplein 3 5611 EM te Eindhoven (www.designhuis.com). Aanmelden via expo@yksi.nl of bel 040-2930440. Definitieve inschrijving volgt na overmaking van het deelnemersbedrag (20 euro, studenten 10 euro - toegang tot Designhuis inbegrepen).

Sprekers

Leonne Cuppen, afgestudeerd 'Mens en Wonen' 1990
Yksi Ontwerp bestaat uit Leonne Cuppen, Kees Heurkens en Eduard Sweep, afgestudeerden van de Design Academy Eindhoven. Gedurende hun samenwerking van inmiddels 17 jaar zijn ze uitgegroeid tot een hecht team. De afgelopen drie jaar heeft Yksi naast het vele ontwerpen in opdracht een interessante en vernieuwende eigen collectie van meubels, accessoires en andere objecten opgebouwd.

En natuurlijk zijn er Yksi Expo en Yksi Winkel, uitgegroeid tot een bekend platform voor wat er in Nederland leeft op het gebied van toegepaste kunst. Sinds de start in 1991 hebben al meer dan zeshonderd bekende en onbekende vormgevers en kunstenaars zich laten zien op dit podium. Vanaf oktober 2007 gevestigd in het Designhuis te Eindhoven.

Simone de Waart, afgestudeerd bij "mens en Wonen"in 1994
Loods 5 ontwerpers bestaat uit de ontwerpers Simone de Waart en Patrick Vissers. Zij zijn gehuisvest op een bijzondere locatie; een Loods in het Complex aan de Generaal Bothastraat op 5k. Beiden afgestudeerd aan Design Academy Eindhoven, voeren zij sinds 1997 vanaf deze studio hun ontwerpwerk uit.
Zij ontwerpen ruimte gerelateerde inrichtingen. Of dat nu een inrichting is voor een eenmalig festival, een expositie of de ontwerpafdeling van een fabrikant, alle ontwerpen zijn in opdracht ontworpen en op maat gerealiseerd voor de specifieke locatie. Simone's expertise richt zich op de beleving van de ruimte. De ervaring van de gebruiker staat centraal en wordt tezamen met de gewenste uitstraling vertaald naar kleur- en materiaalgebruik.
In 2001 richtte zij Material Sense op, een organisatie die inmiddels is uitgegroeid tot een internationaal bekende organisatie die een podium biedt voor innovatief materiaalgebruik. Met internationale exposities en workshops in Europa, en lezingen in o.a. Brazilië en Korea, inspireert en stimuleert Material Sense bijzonder materiaalgebruik binnen de wereld van onderzoek en design.

Jo Meesters graduated from the Design Academy Eindhoven, Netherlands, in 2001. Three years later, in 2004, he founded the Meesters & Van der Park Design Studio in collaboration with Marije van der Park. In 2007, Meesters had fine-tuned his design vision and he started his own studio out of a desire to develop this vision. Over time, he has become more and more passionate about combining technology and craftmanship, which now translates into a search of balance between aesthetics and innovation. Historic awareness is essential to Meesters as a departure point for his projects. His creative process explores the ways in which concept and product may be intuitively linked.

Jeroen op ten Berg, afgestudeerd 'Mens en Transport '1990
partner in GBO DESIGN-ENGINEERING
De optimalisatie van PAF, productie, aantrekkelijkheid en functionaliteit staat binnen elk ontwerpproces van GBO centraal. In Antwerpen en Helmond ontwikkelt het ontwerpbureau met 22 ontwerpers en engineers producten voor de consumenten- en professionele markt. Steeds meer wordt GBO ook betrokken bij het sourcen en adviseren van productie in de regio, Oost Europa en het Verre Oosten. Daarnaast merken wij dat er ook kansen voor Europeese ontwerpbureaus zijn om producten te ontwikkelen voor Chineese bedrijven en de Chineese markt. Jeroen zal hierover een toelichting geven.

---- --

Yksi Expo Stadhuisplein 3 5611 EM Eindhoven
tel. 040- 2329723 expo@yksi.nl www.yksi.nl www.designhuis.nl
Openingstijden: di t/m zo 11.00 - 18.00 uur