GroenLinks

Laat studenten ook op Goede Vrijdag en Bevrijdingsdag vrij reizen

20 maart 2008

Studenten die morgen - Goede Vrijdag - naar hun opleiding of stage willen gaan, moeten ondanks hun Ov-jaarkaart een treinkaartje kopen. GroenLinks-kamerlid Tofik Dibi vindt dat niet logisch. Hij steunt de oproep van de LSVB om studenten met een weekkaart ook op Goede Vrijdag en Bevrijdingsdag vrij te laten reizen. Op deze dagen hebben veel studenten immers studie- en stageverplichtingen. Overigens wil GroenLinks dat er ook snel een einde komt aan de onrechtvaardige situatie dat mbo-scholieren geen recht hebben op een Ov-jaarkaart. In het debat over de gratis schoolboeken wist Dibi staatssecretaris van Bijsterveldt te ontlokken dat zij op zoek gaat naar mogelijkheden.

Tofik Dibi stelde hierover de volgende vragen aan de ministers van Onderwijs en van Verkeer:


1. Bent u bekend met de oproep van de LSVB om de Ov-jaarkaart van studenten ook op doordeweekse feestdagen geldig te maken?
2. Deelt u de mening dat de Ov-jaarkaart geldig dient te zijn op bijvoorbeeld Goede Vrijdag en Bevrijdingsdag, gezien het feit dat veel studenten dan wel gewoon studie- en/of stageverplichtingen hebben?
3. Zo ja, bent u bereid met de NS in overleg te treden om dit te regelen? Zo nee, waarom niet?

4. Heeft u inmiddels opnieuw gekeken naar de mogelijkheden om mbo-scholieren, zeker die in de perifere provincies wonen, een Ov-jaarkaart te bieden, zoals u aangaf tijdens het debat over de gratis schoolboeken (nr. 59, pag. 4140-4169)?