Gemeente Deventer

Goede Vrijdagmarkt

Plekken van handel is daar waar veel mensen bij elkaar komen. Dat was vroeger bij jaar markten ook zo. In de 10e eeuw en daarvoor ontstond bovendien het vermaak op de jaarmarkten. Er komen acrobaten, dierentemmers, goochelaars, muzikanten en toneelspelers. Veel jaarmarkten werden gehouden bij kerken of, zoals in Deventer, rondom de Waag.

Vroeger werden er maar liefs zes jaarmarkten in Deventer georganiseerd, die meerdere dagen duurden. Kooplieden uit heel Europa kwamen dan naar Deventer en dit leidde tot een flinke toename van de welvaart. De Goede Vrijdagmarkt is daar van overgebleven.

Deze jaarmarkt is een altijd een waar evenement geweest dat aan bezoekers, consumenten en bewoners niet ongemerkt voorbij ging.

Een groot deel van de binnenstad, van de IJssel, de Brink tot en met de Keizerstraat (N.S.) station is gevuld met kraampjes waar marktkooplui hun waren aanbieden.

Bij het indelen en opstellen van de markt wordt rekening gehouden met bereikbaarheid van de panden. Ook wordt bij het opstellen en indelen van de markt rekening gehouden met de exploitatie van horecaterrassen en bereikbaarheid van winkels.

De Goede Vrijdagmarkt in Deventer is inmiddels tot grootste jaarmarkt van het Oosten uitgegroeid. Het is een goede traditie dat de marktkooplieden om 9:00 hun waren hebben uitgestald en klaar staan om de consument van dienst te zijn. De markt duurt tot 17:00.

Publicatiedatum: 20-3-2008
Foto van de Goede VrijdagMarkt
foto van Goede Vrijdagmarkt op de Brink

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging donderdag 20 maart 2008