Gemeente Arnhem

Nieuwe parkeerregeling voor bezoekers van binnenstadbewoners (11-03-2008)
Het college van burgemeester en wethouders behandelde 4 maart een nieuwe parkeerregeling voor bezoekers van bewoners van de binnenstad. In plaats van de bezoekers-chipkaart die bewoners nu kunnen krijgen, stelt het college een systeem met parkeermunten voor. Met deze munten kunnen bezoekers van bewoners zowel op straat als in de gemeentelijke parkeergarages parkeren. De munten zijn goed voor 50 uur goedkope parkeertijd per kwartaal. De goedkope parkeertijd bedraagt de helft van het parkeertarief in parkeergarages.

Het BBA (platform van bewoners van de binnenstad) is akkoord met de voorgestelde nieuwe regeling. De gemeente Arnhem kent sinds 2005 een parkeerregeling voor bezoekers van bewoners van de binnenstad. De reden om deze regeling in te voeren was dat betaald parkeren een drempel bleek te vormen voor het bezoek van vrienden en bekenden aan binnenstadbewoners.

Met de huidige bezoekerschipkaart kunnen hun bezoekers voor de helft van het geldende parkeertarief een parkeerkaartje kopen bij een parkeerautomaat op straat. Het huidige systeem voorziet in 30 uur goedkope parkeertijd. Uit een enquête onder gebruikers van de bezoekerschipkaart bleek dat de regeling als gebruiksonvriendelijk wordt ervaren. De parkeertijd is te kort is en bezoekers kunnen bovendien alleen op straat parkeren.

Voor de invoering van de nieuwe bezoekersregeling zijn wijzigingen van de Verordening Parkeerbelasting 2008 en de belastingtarieven noodzakelijk. De gemeenteraad beslist daar later dit voorjaar over.