Nederlandse Zorgautoriteit


NZa: privacy GGZ-patiënt goed geborgd

Publicatiedatum: 21-03-2008

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft in een protocol met het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) duidelijke afspraken gemaakt met als gezamenlijk doel dat privacygevoelige informatie niet onterecht wordt gebruikt of op onbedoelde plekken terecht kan komen.

Sinds 1 januari 2008 werken psychotherapeuten met diagnosebehandelingcombinaties (DBC), daardoor komt op de factuur die de zorgaanbieder naar de zorgverzekeraar stuurt zowel de naam van de verzekerde als de diagnose te staan. Het ministerie van VWS stemt bij elke voorgenomen beleidswijzigingen af met het CBP of de privacy geborgd is. Voor de wijziging naar het DBC systeem is dit ook gebeurd.

De Zorgverzekeringswet bepaalt dat verzekeraars alleen onder bepaalde voorwaarden gegevens over patiënten mogen opvragen om declaraties te controleren. Die voorwaarden zijn vastgelegd in een door het CBP goedgekeurde gedragscode. De NZa ziet erop toe dat de verzekeraars conform deze gedragscode handelen en dat zij zorgvuldig met vertrouwelijke gegevens omgaan. De goedkeuring door het CBP van de gedragscode is per 5 februari 2008 verlopen, waardoor verzekeraars op dit moment helemaal geen medische patiëntgegevens mogen opvragen. De verzekeraars zijn nu zelf aan zet om een nieuwe gedragscode bij het CBP in te dienen.

De privacy van GGz-patienten is gezien het bovenstaande goed geborgd. Mochten er in de toekomst toch problemen ontstaan of verzekeraars zich niet aan de regels houden, dan kaart de NZa dit aan bij het CBP aankaarten en bepalen de instanties gezamenlijk of ingrijpen nodig is.