Bond van Nederlandse Architecten

Donderdag, 20 maart 2008

Een vooruitstrevend concept

Uit vierendertig kanshebbers is vandaag het project Woningen De Ville Buiten op Schiermonnikoog van Jurjen van der Meer en Willem Hein Schenk (De Zwarte Hond) uitgeroepen tot BNA Gebouw van het Jaar 2008 Regio Noord. De jury onder leiding van Dietmar Werner (Volker Wessels Vastgoed en voorzitter Neprom) noemt de recreatiewoningen op Schiermonnikoog in alle opzichten een voorbeeldig project en is bijzonder onder de indruk van zowel de ontwerpopgave als de uitwerking en vindt het concept vooruitstrevend.

Uit het juryrapport: `De huizen zijn als ranke schepen in het landschap gepositioneerd, waardoor het doorzicht op de natuur blijft gehandhaafd. Het grijzige, bewerkte Western Red Cedar hout dat met de hand op de gevels is genageld past uitstekend bij de kleuren van het duinlandschap. Met hun royale veranda's roepen ze een vakantiegevoel op. Het ver boven de markt uitstijgende project heeft volgens de jury de kracht van een manifest. Het is een pleidooi voor vakmanschap en kwaliteit, dat ook in de reguliere woningbouw navolging verdient.'

Jurjen van der Meer ontving uit handen van de juryvoorzitter de speciale BNA Gebouw van het Jaar plaquette een aluminium gevelbord ontworpen door Bruno Ninaber van Eyben met typografie van Reynoud Homan. De plaquette sluit aan bij de reeks die een aantal jaar geleden is geïnitieerd door het Nederlands Architectuurinstituut met de bedoeling gebouwen een afzender te geven.

De jury bestaande uit Dietmar Werner (voorzitter), Joost Ector, Jacq. de Brouwer, Marlies Rohmer en Mick Eekhout wees naast de winnaar nog vier genomineerden aan:

* Conservering Broerekerk Bolsward van Jelle de Jong (Jelle de Jong Architekten, Lemmer)

* Stadsbalkon Groningen van Kees Christiaanse (KCAP, Rotterdam)
* Faculteit Bernoulliborg Groningen van Jurjen van der Meer en Willem Hein Schenk (De Zwarte Hond, Groningen)
* Herstructurering Aireydorp Emmermeer van Roelf Steenhuis (Steenhuis Bukman Architecten, Delft)

Alle vijf de projecten dingen mee naar de nationale hoofdprijs BNA Gebouw van het Jaar 2008, die op 24 april in Hilversum wordt uitgereikt.

De Bond van Nederlandse Architecten organiseert sinds 2006 de prijs BNA Gebouw van het Jaar, om de aandacht vestigen op de kwaliteit van nieuw gebouwd werk van BNA-architecten en een overzicht te bieden van de nieuwste architectuur van Nederland. Een overzicht van alle ingezonden projecten is te zien op www.bnagebouwvanhetjaar.nl.

BNA Gebouw van het Jaar wordt mede mogelijk gemaakt door Saint-Gobain Glass