Politie Groningen

Vrijdag 21 maart 2008

Provincie Groningen, 21-03-2008

Groningen: hennepkwekerijen in gebouw opgerold

De politie heeft donderdagmiddag in een gebouw aan de Ulgersmaweg twee hennepkwekerijen opgerold. De politie trof in twee ruimten een werkende kwekerij aan met in totaal 2020 hennepplanten. In een derde ruimte werden diverse goederen aangetroffen, die voor een hennepkwekerij worden gebruikt. Hier werden onder meer
tijdschakelaars, jerrycans, tuinspuiten, een radiator en een stroomschakelkast aangetroffen. Het energiebedrijf constateerde dat men de stroom illegaal had afgetapt. De hennepkwekerijen werden opgeruimd en met behulp van de milieudienst afgevoerd en vernietigd. De politie stelt een nader onderzoek in. De politie kwam de hennepkwekerij op het spoor op basis van diverse meldingen.

Groningen: aanrijding tijdens verkeerscontrole

Een 25-jarige man uit Groningen is tijdens een verkeerscontrole betrokken geraakt bij een verkeersongeval. Politieagenten zagen de Stadjer op de Stoepemaheerd in zijn auto zonder verlichting hard wegrijden. Zij besloten hem te controleren. Pas op de Bedumerweg wisten de agenten voor de auto van de Stadjer te komen en hem een stopteken te geven. De 25-jarige moest de politie volgen naar een veilige plek op de Oosterhamriklaan. Hij zag echter op de kruising Bedumerweg met de Molukkenstraat een tegemoetkomende auto, bestuurd door een 24-jarige man uit Zijldijk, over het hoofd. De Zijldijker werd met kneuzingen naar het ziekenhuis gebracht. Tijdens het afhandelen van de aanrijding roken de agenten alcohol bij de verdachte. Hij werd aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Daar werd geconstateerd dat de 25-jarige 0,6 promille alcohol in zijn bloed had. Tevens werd geconstateerd dat de man zijn auto niet had verzekerd en bovendien geen rijbewijs heeft. Hij mocht na verhoor het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op. De officier van justitie zal beslissen wat met de zaak van de Stadjer gaat gebeuren.

Groningen: man gewond bij kop-staart-botsing

Een 21-jarige automobilist uit Groningen is donderdagochtend op de Friesestraatweg gewond geraakt bij een aanrijding. Een 28-jarige automobilist uit Eestrum, die voor hem reed, moest door de noodzaak van het verkeer remmen. De Stadjer kon zijn auto niet tijdig tot stilstand brengen. Hij botste vervolgens tegen de voor hem rijdende auto. De 21-jarige werd met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft een rapportage van het ongeval gemaakt. Beide autos raakten beschadigd.

Groningen: aanrijding op ringweg

Een 38-jarige vrouw uit Winsum is donderdagochtend op de Beneluxweg gewond geraakt bij een verkeersongeval. De vrouw moest, ondanks het feit dat het verkeerslicht op groen stond, haar auto tot stilstand brengen. Dit omdat haar voorgangers voorrang verleenden aan een ambulance, die met toeters en bellen reed. De 38-jarige kon echter niet tijdig stoppen. Zij botste vervolgens tegen de auto die voor haar tot stilstand was gekomen. Een 52-jarige automobilist uit Groningen, die achter de vrouw reed, kon ook niet tijdig stoppen. Hij botste vervolgens tegen de auto van de Winsumer. De vrouw werd met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft van het ongeval een rapportage gemaakt. Rijkswaterstaat heeft tijdens de afhandeling van de aanrijding twee rijstroken afgezet.

Groningen: man door het lint bij aanhouding

De politie heeft donderdagnacht in de Poelestraat een 19-jarige man uit Groningen aangehouden. Portiers van een horecagelegenheid in de Poelestraat hadden de politie om hulp gevraagd in verband met een lastige man. De agenten zagen dat de Stadjer in de deuropening van de discotheek stond en zich aan de deur vasthield. De man wilde de horecagelegenheid niet op vordering van de portiers verlaten. Hij bleef zich ondanks diverse waarschuwingen lastig en agressief gedragen. Hierop werd de verdachte aangehouden. Tijdens de aanhouding verzette de 19-jarige zich zo hevig, dat meerdere agenten nodig waren om hem in de boeien te slaan en naar het politiebureau te brengen. Ook uitte hij diverse bedreigingen in de richting van de agenten. De verdachte werd uiteindelijk ingesloten in het cellencomplex. Ook daar bleef de man zeer agressief en tegendraads. De politie vermoedt dat hij onder invloed was van een combinatie van alcohol en drugs. De man zal vandaag worden gehoord. De horecagelegenheid zal vandaag aangifte doen van huisvredebreuk.

Stadskanaal: controle bedrijfsafval

De politie heeft afgelopen dinsdag en woensdag bedrijfsafvalcontainers in de gemeente Stadskanaal gecontroleerd. In totaal zijn 22 containers gecontroleerd. Zeven bedrijven hadden hun afval niet juist gescheiden en krijgen een proces-verbaal. Bij twee van deze bedrijven zijn ook bij eerdere controles al overtredingen geconstateerd. Drie andere bedrijven krijgen een waarschuwing. Bij het afval werden spuitbussen, verf en olie aangetroffen. In een container van een bouwmarkt werd zelfs een volle literfles terpentine aangetroffen. Regiopolitie Groningen is in november 2006 een project gestart om
bedrijfsafvalcontainers te controleren. Ook dit jaar zullen diverse controles volgen. Er wordt met name gecontroleerd of afval voldoende gescheiden wordt aangeboden. De te controleren containers worden door een mobiele containerkantelaar geleegd in een grote container. Vervolgens wordt de inhoud gecontroleerd door medewerkers van de milieupolitie. Het doel is dat bedrijven zich meer bewust worden van een goed afvalstoffenbeheer.

Opende/Lutjegast: twee boeren over de schreef met mestopslag

De politie heeft donderdag de mestopslag bij twee boeren gecontroleeerd. De boeren in Opende en Lutjegast bleken de mestopslag niet in orde te hebben. Bij de boer in Opende ging het om een mestopslag van ruim 170 kuub; bij de boer in Lutjegast ging het om circa 600 kuub mest. Bij de laatste boer bleek de mest een naastgelegen sloot in te lopen. Hij kreeg eind februari van de gemeente drie weken de tijd om ervoor te zorgen dat de mestopslag wel aan de eisen voldeed. Bij controle van de politie en de gemeente bleek dat de situatie nauwelijks veranderd was. Het Wetterskip Friesland nam monsters van het vervuilde water, maar de betreffende boer belemmerde dit door de sloot schoon te spoelen. De politie maakt proces-verbaal op tegen de boeren en legt het ter beoordeling voor aan het Openbaar Ministerie.

Lettelbert: rijbewijs kwijt na snelheidsovertreding

Een 35-jarige automobilist uit leek moest donderdagochtend zijn rijbewijs inleveren. De man reed met een snelheid van 110 km/uur over de Hoofdstraat in Lettelbert. De maximum toegestane snelheid is hier 50 km/uur. Hierop is zijn rijbewijs ingevorderd. De politie maakt proces-verbaal op.

Beerta/Aduard: rijbewijzen alcomobilisten afgenomen

De politie heeft donderdag het rijbewijs ingevorderd van een 52-jarige automobiliste uit de gemeente Reiderland. De vrouw kreeg op de Veenweg in Beerta een stopteken, omdat zij geen gordel droeg. Bij controle bleek de vrouw bovendien onder invloed van bijna 2 promille alcohol. Hierop moest zij haar rijbewijs inleveren. De politie maakt proces-verbaal op.

Op de Friesestraatweg in Aduard hadden weggebruikers een 55-jarige automobiliste uit Bergum tot stoppen gedwongen. De vrouw had volgens getuigen slingerend over de weg gereden. De gealarmeerde politie stelde vast dat de vrouw onder invloed van 2,3 promille alcohol verkeerde. Hierop is haar rijbewijs ingevorderd. De politie maakt proces-verbaal op.

Oldehove: politie rolt hennepkwekerij op

In een woning aan de Julianastraat in Oldehove is donderdag een hennepkwekerij ontmanteld. De politie trof ruim 300 planten aan. De hennep en de gebruikelijke kweekapparatuur zoals lampen, filters en ventilatoren zijn in beslag genomen en in overleg met de officier van justitie vernietigd. De politie stelt een onderzoek in naar de eigenaar van de kwekerij.

Winschoten: snelheidsduivel dankzij internationale samenwerking toch gestopt

Een 30-jarige automobilist uit Groningen is donderdagmiddag door de Duitse politie aangehouden. De man kreeg op de A7 bij Winschoten een stopteken van Groningse agenten, omdat hij reed met een snelheid van 160 km/uur (120 km/uur toegestaan). De Stadjer negeerde het stopteken en verhoogde zijn snelheid tot zon 200 km/uur. Daarop werd de hulp van de Bundespolizei ingeroepen. Die konden de man vlak over de grens tot stoppen dwingen. Daar bleek dat hij geen rijbewijs bij zich had. Daarvoor kreeg hij ook gelijk een bekeuring. Bovendien mocht hij niet meer rijden. Hij heeft een kennis moeten laten komen om terug te rijden. Hij zal binnenkort op het politiebureau van Groningen moeten verschijnen voor een verklaring over het negeren van het stopteken en de forse snelheidsoverschrijding op Nederlands grondgebied.

Provincie Groningen: transportcontroles

Een 37-jarige vrachtwagenchauffeur uit Loppersum werd donderdag op de Warvenweg in Farmsum gecontroleerd. Bij controle bleek de vrachtwagen ruim 21% te zwaar beladen te zijn. Een deel van de lading moest overgeladen worden op een andere vrachtauto, voordat de chauffeur zijn weg kon vervolgen. De politie maakt proces-verbaal op.

Op de Woldweg in Appingedam heeft een 42-jarige vrachtwagenchauffeur uit Hoogeloon een proces-verbaal gekregen. Zijn combinatie van vrachtwagen met aanhanger bleek bij controle te lang te zijn. Hij moest de aanhanger afkoppelen.

Een 29-jarige vrachtwagenchauffeur uit de gemeente Franekeradeel heeft donderdagmiddag een bekeuring van 400 euro gekregen. De man werd gecontroleerd op de Spijksterweg in Roodeschool. Zijn combinatie was te breed. Voor extra breed vervoer is speciale begeleiding nodig. De man moest wachten op deze begeleiding, voordat hij zijn weg kon vervolgen.

In de stad Groningen zijn donderdag nog diverse vrachtwagens met afvaltransport gecontroleerd. Daarbij zijn de volgende bekeuringen uitgeschreven: overtredingen voertuigreglement (4x), geen begeleidingsbrief vervoer afval (1x), vergunning niet in orde (1x).

Provincie Groningen: snelheidsovertredingen

De politie heeft op diverse locaties een snelheidscontrole gehouden.

Groningen, Winsumerweg: aantal geregistreerde voertuigen: 1190, aantal overtredingen: 9, hoogst gemeten snelheid: 98, snelheidslimiet: 80 km/uur.

Groningen, Beneluxweg: aantal geregistreerde voertuigen: 2812, aantal overtredingen: 145, hoogst gemeten snelheid: 108, snelheidslimiet: 70 km/uur.

Sappemeer, De Vosholen: aantal geregistreerde voertuigen: 337, aantal overtredingen: 128, hoogst gemeten snelheid: 128, snelheidslimiet: 50 km/uur.

Hoogezand, Abraham Kuypersingel: aantal geregistreerde voertuigen: 1652, aantal overtredingen: 221, hoogst gemeten snelheid: 81, snelheidslimiet: 50 km/uur.