ABVAKABO FNV vecht (vrijwillig) werken op Tweede Paasdag aan

21/03/2008 11:08

ABVAKABO FNV

Vanmiddag om 14.30 uur vindt het kort geding plaats dat Abvakabo FNV aanspant tegen de directie van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). De OBA wil de deuren van de Centrale Bibliotheek op Oosterdokseiland op Tweede Paasdag, Tweede Pinksterdag en Tweede Kerstdag openen. Dit is in strijd met de cao. Het besluit tot opening is eenzijdig door de directie genomen. ABVAKABO FNV is door verschillende leden over deze zaak benaderd. De vakbond betreurt het dat de werkgever de ondernemingsraad in deze kwestie volledig passeert.

Op feestdagen mogen volgens de cao openbare bibliotheken geen werkzaamheden opgedragen worden. Artikel 33 biedt evenwel de ruimte om in bijzondere omstandigheden met een incidenteel karakter en in overeenstemming met de werknemers af te wijken. Het incidentele karakter duidt op eenmaligheid. Daar is hier geen sprake van, vindt Abvakabo.

De werkgever heeft inmiddels een aantal werknemers 'vrijwillig' bereid gevonden om te werken op deze feestdagen. De vraag blijft altijd overeind in hoeverre werknemers zich geheel 'vrijwillig' aanbieden om te gaan werken en in hoeverre er druk is uitgeoefend op de individuele werknemers.

Het kort geding vindt vanmiddag om 14.30 uur plaats in de rechtbank aan de Parnassusweg 220 in Amsterdam