Landelijke Studenten Vakbond


LSVb: Maak OV-kaart geldig op feestdagen

Utrecht, 19 maart 2008 -- Komende vrijdag is het Goede Vrijdag, een dag waarop veel studenten gewoon aan de slag moeten, maar waarop de OV-jaarkaart niet geldig is. Veel stages en andere studieactiviteiten gaan echter gewoon door op deze dagen. Niet iedere student realiseert zich daardoor dat er een kaartje gekocht moet worden. Volgens de NS worden er op Goede Vrijdag dan ook meer boetes uitgedeeld dan op een normale werkdag.

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) pleit er daarom voor om studenten met een weekkaart ook op doordeweekse feestdagen vrij te laten reizen. Studenten moeten ieder jaar kiezen voor een week- of weekendkaart waarmee zij met het openbaar vervoer kunnen reizen. De weekkaart is op doordeweekse feestdagen zoals Goede Vrijdag niet geldig. Als het aan de LSVb ligt komt daar verandering in. Er is op feestdagen zoals deze voldoende capaciteit in het openbaar vervoer, het aanpassen van de regeling is daarom goed te doen volgens de LSVb.

De feestdagen in 2008 vallen dit jaar overigens allemaal op doordeweekse dagen. Hierdoor is de weekkaart, vaker dan in andere jaren, niet geldig. Op de korte termijn wil de LSVb dat op de stations betere voorlichting komt om onnodige boetes te voorkomen. Volgens de NS worden er op feestdagen ook substantieel meer boetes uitgedeeld dan op werkdagen. LSVb-voorzitter Lisa Westerveld: Door betere voorlichting wordt voorkomen dat studenten onbewust zwartrijden. Dit kan al door extra omroepberichten en posters bij de ingangen. Binnenkort stuurt de LSVb een actieplan waarin zij de vervoersmaatschappijen een aantal concrete tips aan de hand zal doen.

Noot,