Ministerie van Defensie


21-03-2008

Beantwoording vragen over de aard van de verkenningen

Vraagsteller: Lid Boekesteijn (VVD)

Ministerie van Defensie

Postbus 20701 2500 ES Den Haag Telefoon (070) 318 81 88 Fax (070) 318 78 88

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Plein 2
2511 CR Den Haag

Datum 20 maart 2008
Ons kenmerk D/2008006394
Onderwerp Antwoord op de vragen van lid Boekestijn (VVD) over de aard van de verkenningen

Hierbij bied ik u, mede namens de minister van Financiën, de antwoorden aan op de vragen van het lid Boekestijn (VVD) over de aard van de verkenningen (ingezonden 4 maart 2008, nr. 2070813590).

DE MINISTER VAN DEFENSIE

E. van Middelkoop

Pagina 1/3

Ministerie van Defensie

Antwoorden op de vragen van het lid Boekestijn (VVD) over de aard van de verkenningen (ingezonden 4 maart 2008, nr. 2070813590).

1
Heeft u kennisgenomen van de column van Paul Jansen in de Telegraaf?

Ja

2
Is het waar dat er op is aangedrongen dat een verlaging van het huidige ambitieniveau van de krijgsmacht de uitkomst van de financiële verkenningen zou kunnen zijn? Is het waar dat om deze reden het woord `huidig' voor het woord ambitieniveau is geschrapt op pagina 1 in uw brief van 16 november 2007 aan de Kamer en onderaan pagina 3 van uw plan van aanpak? Deelt u de mening dat de huidige formulering van de opdracht voor de verkenningen, `de verkenningen dienen ..... zonder beperkingen beleidsopties te formuleren met betrekking tot de toekomstige ambities voor de Nederlandse defensieinspanningen etc', de optie van een verlaging van het ambitieniveau niet uitsluit?
3
Bent u bereid uit te sluiten dat de financiële verkenningen zouden kunnen leiden tot een pleidooi voor een verlaging van het huidige ambitieniveau? 4
Bent u bereid uit te sluiten dat de financiële verkenningen zouden kunnen leiden tot een verlaging dan wel gelijk blijven van het huidige defensiebudget?

Op 16 november jl. is de Tweede Kamer ingelicht over de manier waarop het kabinet de verkenningen beoogt uit te voeren (31 243, nr. 4). Het plan van aanpak dat ik u op 29 februari 2008 heb aangeboden geeft hieraan uitwerking (31 243, nr. 6). Uit dit plan van aanpak blijkt dat het kabinet er belang aan hecht dat toekomstige politieke besluiten over de Nederlandse defensieinspanning, de daaruit voortvloeiende samenstelling en toerusting van de krijgsmacht en het daarbij behorende niveau van de defensiebestedingen in de eerste plaats berusten op een gedegen analyse van te verwachten ontwikkelingen en mogelijke scenario's.

Pagina 2/3

Ministerie van Defensie

Het kabinet wil daaraan met de verkenningen een bijdrage leveren in de overtuiging dat meer inzicht gewenst is in de ontwikkelingen die Defensie op langere termijn zullen raken. Het kabinet acht het tevens van belang dat de defensiebestedingen ook op langere termijn kunnen bogen op brede politieke en maatschappelijke steun. Niet alleen is financiële duidelijkheid op langere termijn nodig voor een stabiele ontwikkeling van de krijgsmacht, ook moeten militairen en burgers die in opdracht van onze samenleving onmiskenbaar risico's lopen het perspectief behouden op een krijgsmacht die op haar door de politiek opgedragen taken is berekend. Met de verkenningen beoogt het kabinet een inhoudsvolle bijdrage te leveren aan de politieke oordeelsvorming over de toekomst van de krijgsmacht en het daarmee samenhangende niveau van defensiebestedingen. Op de uitkomsten van de verkenningen kan ook om die reden niet worden vooruitgelopen.

5
Zou u bereid zijn deze vragen niet alleen schriftelijk maar ook mondeling te willen beantwoorden tijdens de startconferentie van 5 maart 2008 aanstaande?

In onze inleidingen bij de startconferentie hebben de minister van Financiën en ik de inzet van het kabinet ten aanzien van de verkenningen toegelicht.

Pagina 3/3


---- --