Politie Friesland

Politieberichten van vrijdag 21 maart

Fryslân, 21-03-2008 o Politieberichten van donderdag 20 maart 07.00 uur t/m vrijdag 21 maart

Jubbega: twee vrachtautos gestolen bij inbraak
De politie is op zoek naar getuigen van een inbraak in een bedrijf aan de Jelle van Damweg, waarbij twee vrachtautos zijn gestolen. Donderdagochtend werd ontdekt dat er was ingebroken. Men was binnengekomen na het vernielen van het slot van de toegangsdeur. In het magazijn stonden vier vrachtautos. Een van de vrachtautos werd doorzocht. Twee andere vrachtautos, geladen met beddengoed, zoals matrassen, dekbedden en kussens, werden gestolen. Ook werd in de winkel de kassa opengebroken en uit de showroom werden dekbedden en overtrekken weggehaald. Uit het onderzoek bleek dat de diefstal woensdagavond tussen 19.30 en 20.00 uur heeft plaats gevonden. De vrachtautos werden donderdagochtend leeg terug gevonden in Harmelen. Het betroffen een bestelauto Renault Mascott en een vrachtauto Renault Master, beide met opschrift BLAAUW. Gezien het tijdstip en de locatie is het zeer waarschijnlijk dat getuigen iets hebben gezien bij het bedrijf of de vrachtautos hebben zien rijden. Getuigen worden verzocht zich te melden bij de politie. Dat kan op telefoonnummer 0900-8844. Is dat niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat u de dader kent en de dader u, bel dan met Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Kootstertille: politie zoekt getuigen diefstal 300 liter diesel De politie zoekt getuigen van de diefstal van 300 liter diesel uit een vrachtauto. De vrachtauto werd woensdagmiddag geparkeerd op de parallelweg van de Hege Dyk, vlak voor de brug, met de voorzijde richting Kootstertille. De brandstoftank zat aan de rechterzijde en was daardoor vanaf de weg goed zichtbaar. Toen de eigenaar, een 37-jarige man uit Drogeham, donderdagochtend bij de vrachtauto kwam, zag hij dat het slot van de tankdop geforceerd was. Er bleek 300 liter diesel weg te zijn. De politie hoop dat getuigen die in de avond of nacht van woensdag op donderdag passeerden via de doorgaande weg (N359) en iets gezien hebben, zich melden. Dat kan op telefoonnummer 0900 8844. Is dat niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat u de dader kent en de dader u, bel dan met Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor diefstal en heling van fietsen
De politie heeft donderdagochtend in een woning aan Achter de Hoven een 23-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal en heling van zes damesfietsen. Een politieman begeleide een deurwaarder bij een ontruiming van de woning. In de tuin, maar ook in de hal en in één van de kamers zag hij zes dure damesfietsen staan. De 23-jarige bewoner kan geen goede verklaring geven voor de aanwezigheid van de zes fietsen. Toen na controle bleek dat er twee van deze fietsen als gestolen geregistreerd stonden, werd de Leeuwarder aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Alle zes damesfietsen werden in beslaggenomen. De politie probeert de rechtmatige eigenaren van alle zes fietsen te achterhalen, zodat de fietsen weer retour kunnen.

Itens: man gewond bij eenzijdig ongeval
De politie heeft donderdagochtend een aanrijding onderzocht op de Aenkommewei. Een 23-jarige man uit Dronrijp was in de bocht de macht over het stuur van zijn bestelauto verloren en was tegen een boom tot stilstand gekomen. Hij zat bekneld. Na een uur lukte het de brandweer om hem te bevrijden. Hij is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Oldeberkoop: auto in de sloot
De politie heeft donderdagmiddag geassisteerd bij een eenzijdig ongeval met een personenauto op de Stellingenweg. Een 71-jarige man uit Boijl werd onwel, verloor de macht over het stuur en kwam in de sloot terecht. Met behulp van omstanders kon hij het voertuig verlaten. Zijn 71-jarige echtgenote, die naast hem zat, kon het voertuig niet zelfstandig verlaten. Het portier kon aan die zijde niet open door de steil oplopende slootkant. Nadat een bergingsvoertuig het voertuig op de kant trok, kon zij de auto ongedeerd verlaten. De bestuurder is overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten voor nader onderzoek.

Wolvega: man gewond bij aanrijding
De politie heeft donderdagavond een aanrijding onderzocht op de Rijksweg A32, ter hoogte van de afslag Wolvega. Een 26-jarige man uit Leeuwarden reed met zijn personenauto in de richting Heerenveen. Door onbekende oorzaak raakte hij in een slip en botste tegen de vangrail. Achter hem reed een personenauto, bestuurd door een 49-jarige man uit Leeuwarden. Hij kon de auto voor hem niet meer ontwijken. Na de aanrijding kwam hij tot stilstand op de vluchtstrook. Door de aanrijding liep hij een hoofdwond op en is overgebracht naar het ziekenhuis. De andere bestuurder bleef ongedeerd.

Marrum: brandstichting
De politie stelt een onderzoek in naar een brandje bij een clubgebouw van een sportvereniging aan de Wigleweg. Donderdagmiddag omstreeks 17.40 uur werd door een onbekende de brand gemeld bij een bestuurslid, een 61-jarige man uit Marrum. Hij ging er direct heen en probeerde het vuur zelf te blussen. Zonder succes. De brandweer moest er aan te pas komen om het vuur te doven. Er bleek vanaf de buitenzijde een gat in de wand te zijn gebrand. Het gaat vermoedelijk om brandstichting.

Beetsterzwaag: woninginbraak
Donderdagavond is ingebroken in een woning aan de Lycklama a Nijeholtlaan. Men kwam binnen na het openbreken van een raam. Uit de woning zijn sieraden en geld gestolen. De 67-jarige bewoonster deed aangifte.

Joure: bestuurder onder invloed rijdt door na aanrijding
De politie heeft donderdagavond een 29-jarige man uit Joure aangehouden op verdenking van het doorrijden na aanrijding en het rijden onder invloed. Omstreeks 22.50 reed hij met zijn personenauto over de Sinnebuorren richting Borgerstraat. Hij wilde linksaf slaan om de Aukebaes in te rijden. Hij botste daarbij tegen een kunststof paal, die plat ging. Na de aanrijding reed hij direct door. Op de plaats van de aanrijding bleef echter de voorbumper met de kentekenplaat achter. Een getuige zag even later dat een man op de fiets, vermoedelijk de verdachte, de bumper ophaalde. De getuige noteerde het kenteken op de bumper. De verdachte werd vervolgens in zijn woning aangetroffen. De bumper lag in zijn garage. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Hij had gedronken. Hij blies 760 ug/l. Tegen de verdachte wordt voor meerdere zaken proces-verbaal opgemaakt, hij kreeg een rijverbod en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Drachten/Sneek: rijbewijs ingevorderd
De politie heeft vrijdagnacht het rijbewijs ingevorderd van een 44-jarige man uit Drachten. Hij werd met zijn personenauto gecontroleerd op de Lauwers. Aan het bureau blies hij 790 ug/l. Tegen de verdachte wordt roces-verbaal opgemaakt, hij kreeg een rijverbod en zijn rijbewijs werd ingevorderd. Datzelfde gold ook voor een 34-jarige man uit Sneek. Hij werd vrijdagnacht met zijn personenauto gecontroleerd op de Gossepalen. Politiemensen kwamen hem eerst tegen op de Kleine Kerkstraat. Hij viel op omdat hij zonder licht reed. Hij blies 870 ug/l.

Harlingen: inbraak winkel
Donderdagavond, rond middernacht, is ingebroken in een winkel aan de Heiligeweg. Men kwam binnen na het vernielen van het glas van de toegangsdeur. De kassa met nog onbekende inhoud werd meegenomen. Een 53-jarige vrouw uit Harlingen deed aangifte.

Surhuisterveen: bewoner voorkomt inbraak
De politie is op zoek naar de daders van een poging inbraak in een woning aan de Langelaan. Vrijdag rond 03.00 uur werd de bewoner wakker van stemmen en gerommel. Toen hij het slaapkamerraam opende en naar buiten riep wat dat was, zag hij twee kleine mannen met korte zwarte jasjes wegrennen richting Molenweg. Bij inspectie bleek dat de twee het wc-raam uit het kozijn hadden gehaald. De toiletartikelen lagen al buiten. Met een politiehond werd een onderzoek ingesteld. Die vond een spoor tot het eind van de straat, waarna het spoor dood liep. Vermoedelijk door het aanroepen heeft de bewoner voorkomen dat men bij hem is binnen geweest.

Baard: vrouw om het leven gekomen bij eenzijdig ongeval
In de nacht van donderdag op vrijdag is een 31-jarige vrouw uit Jorwert bij een ongeval om het leven gekomen. Vrijdag omstreeks 03.00 uur zag een getuige dat een auto in de sloot naast de Falderswei lag. Vermoedelijk kwam de auto vanuit de richting Baard. Door onbekende oorzaak is de auto in het water gekomen. In de auto werd het stoffelijk overschot aangetroffen. Door de hulpdiensten is nog geruime tijd gereanimeerd, helaas zonder resultaat. Door de politie wordt een onderzoek ingesteld naar de juiste toedracht van het ongeval.

Leeuwarden: politie onderzoekt mishandeling
De politie heeft drie jongeren van 14 en 15 jaar, allen uit Leeuwarden, aangehouden die worden verdacht van de mishandeling van twee inwoners van Leeuwarden van 16 en 20 jaar. Het duo zat vrijdagavond 14 maart met een aantal vrienden op een bankje bij het Potmargepaad, toen ze plotseling werden aangevallen door een groep van zon tien personen. Ze werden geslagen en geschopt. De 20-jarige liep hierbij letsel op aan zijn gezicht. Ook de 16-jarige raakte gewond. De twee werden per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. De politie heeft de omgeving nog afgezocht, maar de groep werd niet meer aangetroffen.
Het onderzoek leidde naar de verdachten. Ze bekenden geweld te hebben gebruikt met ketting en/of kettingsloten en een fles. Ze worden vrijdag 21 maart geleid voor de rechter-commissaris.
Meerdere aanhoudingen worden vedrwacht.

Leeuwarden: twee mannen gewond na messteken
De politie heeft vrijdagochtend een 19-jarige Leeuwarder aangehouden op verdenking van zware mishandeling of poging doodslag. Twee 18-jarige Leeuwarders hadden op vrijdag rond 06.40 uur op de Prins Hendrikkade ruzie gekregen met een 19-jarige Leeuwarder. Wat de aanleiding was, is nog niet bekend. Beide slachtoffers liepen daarbij een messteek op in respectievelijk het lichaam en de arm. Ze zijn overgebracht naar het ziekenhuis om te worden gehecht. Op aanwijzing van getuigen kon de verdachte nabij zijn woning worden aangehouden. Hij is voor nader onderzoek ingesloten.