Vlaamse Overheid

individuele waterzuiveringsinstallaties

Stimulans voor het collectief beheer van individuele waterzuiveringsinstallaties

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 21 maart 2008

Op voorstel van minister van Leefmilieu Hilde CREVITS verhoogt de Vlaamse Regering de subsidie voor de gemeenten die de individuele saneringsplicht van eigenaars van afgelegen gebouwen overnemen. Het subsidiebedrag wordt opgetrokken van 1.250 naar 2.250 euro per installatie. Op deze manier wil de minister de gemeente of de rioolbeheerder aanmoedigen om de individuele zuiveringsinstallaties (de zogenaamde IBA's) collectief te beheren, om zo betere zuiveringsresultaten te realiseren.

Om een goede waterkwaliteit in Vlaanderen te bereiken zal er de komende jaren absolute prioriteit gegeven worden aan de versnelde uitbouw van het gemeentelijk rioleringsnet. Onlangs heeft de minister hiervoor nog 700 miljoen euro ter beschikking gesteld om de gemeenten hierbij te ondersteunen. Er moeten nog zo'n 70.000 individuele zuiveringsinstallaties worden geplaatst om het afvalwater te zuiveren van te ver afgelegen gebouwen, waar geen riolering zal aangelegd worden.

Vandaag moeten eigenaars van deze afgelegen gebouwen zelf instaan voor de zuivering van hun afvalwater door middel van een individuele zuiveringsinstallatie. Dit is duur en vergt een specifieke kennis, zowel wat betreft de plaatsing als voor het onderhoud. Het uiteindelijke zuiveringsresultaat is dan ook dikwijls ondermaats.

Eind 2007 heeft de minister daarom de gemeenten de mogelijkheid geboden om de zuiveringsplicht van deze eigenaars over te nemen. De gemeente of de gemeentelijke rioolbeheerder staat dan zelf in voor het plaatsen en beheren van de individuele zuiveringsinstallaties.

Om de gemeenten te stimuleren dit daadwerkelijk ook te doen heeft ze in nauw overleg met de Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) een nieuw subsidiebesluit uitgewerkt, waarbij extra middelen ter beschikking gesteld worden van de gemeenten. Het subsidiebedrag wordt hierbij opgetrokken van 1.250 euro naar 2.250 euro per zuiveringsinstallatie.

Die gezamenlijke aankoop en beheer van de installaties drukt vanwege de schaalvoordelen, daarenboven ook de kosten. Waar voorheen enkel woningen voor subsidiëring in aanmerking kwamen, geldt de vernieuwde regeling nu ook voor het zuiveren van het huishoudelijk afvalwater afkomstig van alle gebouwen tot maximaal 20 inwonerequivalenten. Goed nieuws dus voor jeugdverblijfcentra of jeugdwerk met lokalen in het buitengebied, maar bijvoorbeeld ook voor kleine crèches en rusthuizen.

Minister Hilde Crevits: "Wanneer de gemeenten of de rioolbeheerder de individuele saneringsplicht overneemt kan de gemeente een gelijke behandeling van zijn inwoners nastreven. Iedereen zal op deze manier evenveel betalen ongeacht of ze nu lozen via een individuele zuiveringsinstallatie of via een riool."

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Cybelle-Royce Buyck, woordvoerster van minister Hilde Crevits Tel: 02 552 66 44
GSM: 0486 14 12 72
Email: persdienst.crevits@vlaanderen.be