Ministerie van Defensie

21-03-2008 15:30

BERLIJN BRENGT AFSCHEIDSBEZOEK AAN AFGHANISTAN

Foto: Defensie - De Commandant der Strijdkrachten wordt ontvangen met een erewacht

Commandant der Strijdkrachten generaal Dick Berlijn heeft de afgelopen vier dagen Afghanistan bezocht. De reis stond in het teken van zijn naderende afscheid van de krijgsmacht. Berlijn ging langs bij de Nederlandse eenheden en sprak met Afghaanse autoriteiten. In Kabul ontving hij uit handen van minister van Defensie Wardak een hoge Afghaanse onderscheiding.

Berlijn kreeg de Ghazi Mir Bacha Khan-medaille als dank voor de inzet van Nederlandse militairen en diplomaten voor de Afghaanse samenleving. In een eerste reactie zegt de CDS daarover: "Nederlandse militairen, diplomaten en vrijwilligers zetten zich dagelijks in om de bevolking en autoriteiten te helpen in het streven naar een veiligere en stabiele samenleving. Deze medaille is een eerbetoon aan die inzet, maar ook aan de militairen die tijdens deze missie sneuvelden of gewond raakten. Het is voor mij een aanmoediging het werk hier in dezelfde lijn voort te zetten."


- Berlijn in gesprek met de Afghaanse minister van Defensie Wardak

In Kandahar, Deh Rawod en Tarin Kowt sprak Berlijn uitvoerig met het personeel. Bij de Air Task Force op Kandahar Airfield bekeek hij de nieuwste aanpassingen aan de F-16âs. De gevechtsvliegtuigen kregen onlangs modernere bewapening en richtmiddelen voor verbeterde waarneming.

Zowel in Deh Rawod als Tarin Kowt ging Berlijn mee op patrouille. Hij bezocht onder meer één van de nieuwe controleposten, die een belangrijke schakel vormt voor de permanente veiligheid rond Deh Rawod. Tijdens de grote operatie Patan Ghar brachten Nederlandse en andere ISAF-eenheden de stabiliteit terug in het gebied. Het is zaak dat de Afghaanse veiligheidsinstanties de omgeving permanent onder controle houden. De checkpoints zijn daarbij essentieel.

Foto: Defensie - De CDS krijgt uitleg over nieuwste aanpassingen aan de F-16

Een lunch in Tarin Kowt sloot het bezoek van de CDS af. De gouverneur van Uruzgan Assedullah Hamdam en generaal Mohammed Sabir van het Afghaanse leger waren daarbij aanwezig. Zij waren vol lof over het goede werk dat de Nederlandse troepen verrichten.