Rechtbank Haarlem


Veroordeling voor dodelijke aanrijding op De Dreef

De rechtbank Haarlem heeft op 21 maart 2008 een 31-jarige man veroordeeld tot 129 dagen gevangenisstraf, 100 uur werkstraf en een voorwaardelijke rijontzegging van 2 jaar voor het veroorzaken van een verkeersongeval met dodelijke afloop op 19 mei 2006 op De Dreef te Haarlem.

De rechtbank acht bewezen dat de verdachte bij regenachtig en grauw weer met een snelheid van 88 km/h reed. Dat is sneller dan daar is toegestaan en op dat moment verantwoord was. Daardoor heeft hij het slachtoffer te laat opgemerkt. Deze gebeurtenis en de dodelijke afloop van het ongeval heeft de ouders en andere nabestaanden van het slachtoffer onherstelbaar leed en verdriet aangedaan.

De rechtbank rekent de verdachte zijn zeer onvoorzichtige en onoplettende rijgedrag zwaar aan. Van een automobilist wordt verwacht dat hij genoeg overzicht over de weg heeft, en het andere verkeer steeds in de gaten houdt zodat hij tijdig en adequaat kan reageren op onverwachte gebeurtenissen. Door veel te hard te rijden en zich te laten afleiden door een andere auto naast zich, heeft de verdachte deze norm overtreden.

Bij de bepaling van de hoogte van de straf heeft de rechtbank in het voordeel van de verdachte rekening gehouden met de spijt die hij heeft getoond en zijn poging om zich voor zijn daad bij de familie van het slachtoffer te verontschuldigen. Ook het tijdsverloop speelt mee. Omdat de rechtbank het rijgedrag van de verdachte niet als roekeloos bestempelt, ziet zij geen aanleiding om een deel van de gevangenisstraf voorwaardelijk op te leggen, noch om de verdachte langer in hechtenis te nemen dan de tijd die hij in voorarrest heeft gezeten. Een werkstraf van 100 uur vindt de rechtbank in dit verband op zijn plaats.

De rechtbank legt tenslotte een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid van 2 jaar op. Het doel van deze bijkomende straf is de samenleving te beschermen tegen herhaling van (soortgelijk) verkeersgevaarlijk gedrag van de verdachte.

LJ Nummer

BC7397

Bron: Rechtbank Haarlem
Datum actualiteit: 21 maart 2008 Naar boven