Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

Den Haag Ons kenmerk Uw brief van Uw kenmerk 21 maart 2008 MLB/JZ/2008/10102 27 februari 2008 208-079

Onderwerp
Verzoek van het lid Van der Vlies
Ordedebat 27 februari 2008

Bij brief van 27 februari jl. (kenmerk 208-079) heeft u het verzoek van het lid Van der Vlies overgebracht aan de minister van VWS om de Kamer een brief te sturen naar aanleiding van een bericht over een onderzoek van de Europese Commissie naar alcoholreclames in Nederland. De minister van VWS heeft de brief aan mij doorgeleid omdat het verzoek verband houdt met de implementatie van een bepaling van de Europese richtlijn "Televisie zonder grenzen" in de Mediawet. Met deze brief kom ik tegemoet aan het verzoek van het lid Van der Vlies.

De heer Van der Vlies verwijst naar een bericht waarin is vermeld dat Europees Commissaris Reding aan de Nederlandse overheid een reactie zal vragen over alcoholreclames en overweegt om een rechtszaak hierover tegen Nederland aan te spannen. Ik ga er vanuit dat de heer Van der Vlies hiermee doelt op een antwoord van mevrouw Reding op een schriftelijke vraag (E-6440/2007) van Europees Parlementslid, mevrouw Corbey, over de effectiviteit van de Nederlandse Reclamecode voor alcoholhoudende dranken. In haar antwoord van 19 februari 2008 kondigt Commissaris Reding aan dat de Commissie de Nederlandse autoriteiten gaat verzoeken opmerkingen te maken bij de feiten waarnaar mevrouw Corbey in haar vraag verwijst. Deze feiten betreffen een rapport van de Stichting Alcoholpreventie genaamd `Alcoholreclame aangeklaagd'. Commissaris Reding geeft aan dat de Commissie (naar aanleiding van de opmerkingen van Nederland) zal onderzoeken of het nodig is overeenkomstig artikel 226 van het EG-Verdrag een inbreukprocedure in te leiden tegen Nederland. De Commissie wijst er evenwel op dat zij "op dit moment over geen enkel element beschikt op basis waarvan zij eraan twijfelt dat Nederland zijn verplichtingen niet nakomt".

Bij brief van 31 januari jl. heeft de Commissie de Nederlandse autoriteiten om een reactie op het voornoemde rapport van STAP gevraagd. Het rapport bevat een analyse van de afhandeling van klachten door de Reclame Code Commissie over alcoholreclames in de periode 2003­2006 en is te vinden op de website van STAP (http://www.alcoholpreventie.nl).

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl

MLB/JZ/2008/10102 blad 2/2

De Nederlandse autoriteiten hebben, via de Nederlandse permanente vertegenwoordiging in Brussel, bij brief van 18 februari jl. een reactie aan de Commissie gezonden. Ik doe u hierbij deze brief vertrouwelijk toekomen (zie bijlage). De reactie van de Nederlandse autoriteiten is niet openbaar omdat het een nog lopend onderzoek van de Commissie betreft. Ik zie de reactie van de Commissie met vertrouwen tegemoet.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

dr. Ronald H.A. Plasterk