Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 21 maart 2008

Nieuwe folder met tips tegen meeuwenoverlast

De gemeente Alkmaar heeft een handzame folder samengesteld met hierin tips om de meeuwenoverlast te beperken. Dit vloeit voort uit het Plan van Aanpak dat het college van B&W vorig jaar vaststelde vanwege toenemende klachten over meeuwen. Met de start van het voorjaar neemt normaliter de overlast van de meeuwen toe. Meeuwen beginnen rond deze tijd te broeden. Dit kan tot gevolg hebben dat mensen op straat onderwerp worden van schijnaanvallen door meeuwen.

De meeuwenoverlast is explosief toegenomen sinds het begin van de jaren negentig. Niet alleen in Alkmaar, maar wereldwijd. Voorbeelden van andere Nederlandse steden die met de hinder te maken hebben zijn Leiden, Den Haag, Katwijk en Haarlem. In Alkmaar waren de klachten in het begin voornamelijk afkomstig van ondernemers van bedrijventerreinen. De laatste jaren krijgt de gemeente echter steeds meer meldingen van overlast uit de binnenstad. Winkeliers en bewoners klagen over gekrijs en schijnaanvallen.

Wethouder Simon Binnendijk van Leefbaarheid stelt: "Alkmaar is een vogelvriendelijke stad en dat willen wij graag zo houden. Hoewel meeuwen net als andere vogels natuurlijk van harte welkom zijn in Alkmaar, nemen de klachten van bewoners de laatste jaren flink toe. Alkmaar moet een aantrekkelijke stad blijven om te wonen, te werken of te winkelen. Wat mensen zelf doen of nalaten, kan een groot effect hebben op de mate van meeuwenoverlast. Vandaar de folder met tips."

In de folder 'Meeuwen in Alkmaar' staat onder meer dat inwoners er goed aan doen meeuwen niet te voeren. Verder is het raadzaam in de binnenstad huisvuilzakken pas buiten te zetten op de ochtend dat de afvalinzamelaars langskomen. Een andere tip betreft het ontoegankelijk maken van daken, zodat meeuwen geen nesten kunnen maken. Dit kan door het leggen van netten, het spannen van draden of het plaatsen van pinnen. Op platte daken volstaat een laagje water.

De folder 'Meeuwen in Alkmaar' is gratis op te halen bij het Stadskantoor, dienstencentrum De Mare en bij bibliotheken, buurthuizen en wijkcentra. Ook is de folder te downloaden op www.alkmaar.nl evenals het registratieformulier meeuwenoverlast. Via dit formulier hoopt de gemeente een beter inzicht te krijgen in de aantallen vogels en de locaties waar zij verblijven of broeden.

Behalve het uitgeven van een folder sluit de gemeente Alkmaar zich ook aan bij een onderzoek van de gemeente Leiden. Dit onderzoek dat de gemeente Leiden uitvoert in samenwerking met Universiteit Leiden is een gericht onderzoek naar de meest effectieve maatregelen om meeuwenoverlast te voorkomen en te beperken. Dit onderzoek is in 2007 gestart en sluit aan bij bestaand onderzoek van Nobelprijswinnaar Niko Tinbergen. Hij heeft al diverse studies gedaan naar de Zilvermeeuw in het duingebied. Uiteindelijk moet het onderzoek leiden tot nuttige en verantwoorde maatregelen om meeuwenoverlast te beperken, met oog voor dierenwelzijn.

Naast een analyse van het aantal meeuwen dat de stad opzoekt, wordt gekeken wat de favoriete locaties zijn van de dieren en wat ze het liefst eten. Ook worden de dieren verstoord op locaties waar zij in grote aantallen voorkomen. Een voorbeeld van een verstoringsmethode is het vervangen van eieren door kunsteieren, om zo de geboorte van jongen te voorkomen. De gemeente Leiden heeft hiervoor ontheffing gekregen van de Flora-en Faunawet. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft echter aangegeven dat deze ontheffing niet wordt verstrekt aan de gemeente Alkmaar.