Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

FORT RAMMEKENS OPENT HAAR DEUREN OP 21 MAART

Bezoek het oudste zeefort van West-Europa (1547)

Vanaf vrijdag 21 maart tot en met zondag 26 oktober 2008 is het oudste zeefort van West-Europa weer toegankelijk voor bezoekers. Ga terug in de tijd en ontdek hoe men vroeger op een slimme manier het land verdedigde.

Het goed bewaarde fort, vlakbij Ritthem bestaat uit een aantal ruimtes; de zogenaamde kazematten. In deze ruimtes zijn diverse exposities te zien. Zo is er een vaste expositie over de geschiedenis van het fort. In één van de kazematten draait een film over de inundatie van Walcheren door de geallieerden in 1944.

Laat u rondleiden

Fort Rammekens ligt in een bijzonder natuurgebied. Naast een bewogen geschiedenis heeft de omgeving unieke flora en fauna te bieden. Het fraaie bosgebied Rammekenshoek is een heerlijke plek om te wandelen. Aan dit enige schor van Walcheren groeien aan de rand zeekraal, lamsoor en zeeweegbree. De zilte geur van het schor trekt niet alleen mensen maar ook tal van vogels. Het is mogelijk om met een enthousiaste IVN-gids (natuurgids van de Vereniging voor Natuur- en Milieueducatie) een rondwandeling te maken in en rond het fort.

In 2008 is er van 15 juni tot en met 28 september op dinsdagavond een rondleiding om 19.30 uur. Vanaf 1 juli tot en met 26 oktober is er op zondagmiddag ook een rondleiding om 14.00 uur.

In de vakanties zijn er vaak extra rondleidingen in en rond het fort. Rondom de herfstvakantie kunt u op 12, 19 en 26 oktober meewandelen met een rondleiding. Deze start om 14.00 uur. In de kerstvakantie zijn er extra rondleidingen op 25, 27 en 28 december. Ook deze rondleidingen starten om 14.00 uur.

Kaarten voor de rondleiding kosten ¤ 2,50 per persoon en zijn op de dag zelf te verkrijgen bij het fort. Toegang tot het fort is bij de prijs inbegrepen.

Verschillende mogelijkheden

De kazematten die vrij zijn worden vaak ingericht door kunstenaars die daar hun (tijdelijke) expositie willen houden. Daarnaast is het zelfs mogelijk om het hele fort af te huren. Denk bijvoorbeeld aan een bruiloft, een personeelsbijeenkomst of zelfs een kinderfeest.

Exposities

Door de middeleeuwse sfeer die er in het fort heerst, komen exposities vaak goed tot zijn recht. Naast de vaste expositie over de geschiedenis van het fort en de film over de gebroken dijken, kunt u vanaf 29 maart weer genieten van de fototentoonstelling 'De vier seizoenen van Rammekens' en de tentoonstelling keramiek.

Fototentoonstelling 'de vier seizoenen van Rammekens'

Eén van de kazematten is gereserveerd voor een fraaie fototentoonstelling over 'de vier seizoenen van Rammekens'. De ruim negentig foto's, die gemaakt zijn door Jaap Klein en Karen van de Velde, laten u het fort, de kreken, de flora, vogels, bomen en verschillende soorten lichtval zien.

Tentoonstelling keramiek

De Glazen Pui is een onderdeel van stichting Arduin. Daar worden de mooiste en meest kleurrijke keramische potten en dierfiguren gemaakt. Deze zijn momenteel te zien in één van de andere kazematten. Het is ook mogelijk om een werkstuk te kopen.

Het fort is van 21 maart tot en met 26 oktober geopend van dinsdag t/m zondag van 13.00 - 17.00 uur. Wijzigingen onder voorbehoud. Kijk voor de meest recente informatie op www.fortrammekens.nl. U kunt ook bellen naar 0118-412498. U vindt het fort aan de Rammekensweg in Vlissingen-Oost.

Het Zeeuws maritiem muZEEum beheert fort Rammekens. Omdat het fort veel te bieden heeft, zowel op het gebied van cultuur als natuur, is er een samenwerkingsverband ontstaan tussen Staatsbosbeheer en het muZEEum. Daarom is het mogelijk het oudste zeefort van West-Europa te bezoeken.

Maart 2008