Ingezonden persbericht


Meppel, 29 februari 2008

PERSBERICHT

Wereld Downsyndroomdag, 21 maart 2008
20-jarige SDS viert feest in Spant!

Met o.a. Sujeet Desai, Margriet Eshuijs, Maarten Peters en Sjeng Schalken

De Stichting Downsyndroom (SDS) bestaat op 22 maart 20 jaar. Een dag eerder, Goede Vrijdag 21 maart, is de derde Wereld Downsyndroomdag een feit. De SDS viert dit met een spetterend feest in theater Spant! in Bussum op vrijdagmiddag 21 maart. Een bijzonder feest met bijzondere artiesten die met elkaar het thema Cultuur en Downsyndroom zullen uitdragen.

De SDS heeft de afgelopen 20 jaar keihard gewerkt om de integratie van mensen met Downsyndroom in de samenleving te bevorderen. En hoewel er nog veel werk is te verzetten op dit gebied, worden de inspanningen van de SDS duidelijk zichtbaar. Mensen met Downsyndroom krijgen steeds meer kansen om 'gewoon' te leven met anderen. Zij zijn ten slotte ook gewone mensen. Gewone mensen met een belemmering.

Deze gedachte geven we vorm tijdens deze derde Wereld Downsyndroomdag, die overigens wereldwijd wordt gevierd als World Down Syndrome Day. Artiesten met en zonder Downsyndroom zetten samen een prachtig feest neer. Zo komt uit de Verenigde Staten Sujeet Desai, een jongeman met Downsyndroom die liefst zes muziekinstrumenten bespeelt. Hij is inmiddels 'Bekende Amerikaan' en heeft een uitzonderlijke voorbeeldfunctie voor wat mensen met Downsyndroom kunnen bereiken. Hij komt naar Nederland met zijn viool en zijn klarinet. Hij zal optreden met aan de vleugel de Nederlandse winnares van het Prinses Christina Concours, Vera Kooper.

De jarige SDS verwelkomt deze middag als ambassadeurs zangeres Margriet Eshuijs en haar partner singer/songwriter Maarten Peters. Zij zullen onder meer de song 'Rose' ten gehore brengen, een ode aan Margriets nichtje Roos, die Downsyndroom heeft. Ook voormalig proftennisser Sjeng Schalken, wiens broer Pier Downsyndroom heeft, uit zijn betrokkenheid door op 21 maart ambassadeur van de SDS te worden.

Uit Den Haag komt het Viotta Jeugdensemble. Dit bekende ensemble van zo'n 50 kinderen in de leeftijd van 8-15 jaar heeft met Heleen Eykhoff een meisje met Downsyndroom in de gelederen en zal in Bussum ook spelen met Sujeet Desai en nog enkele jongeren met Downsyndroom.

Theatergroep Domino uit Leiden, met mensen met Downsyndroom, speelt korte theaterfragmenten. Jongeren met Downsyndroom laten hun dichtkunst horen: Roderick Prins leest uit eigen werk en Jike Kips leest teksten van de in 2005 overleden Mirte de Graaf. In Bussum ook een expositie van Special Arts, met kunstwerken van mensen met Downsyndroom. De presentatie van deze feestelijke middag is in handen van Marc Dik.

Wij hopen dat u ruim aandacht aan dit evenement zult besteden. Accreditatie kan telefonisch of per mail aan onderstaand adres. Visuele media wordt alle medewerking geboden. Interviews vooraf zijn te regelen via het bureau van de SDS. Sujeet Desai arriveert op 14 maart in Nederland en zal direct na 21 maart weer vertrekken. De Engelstalige Sujeet is zondermeer bereid voor een interview en/of een muzikale performance op televisie of andere media. Wij zijn natuurlijk altijd graag bereid om u nader te informeren.

Datum: vrijdag 21 maart 2007
Tijd: Aanvang 13 uur. Einde ± 18.00 uur.
Plaats: Theater Spant! Dr. A. Kuyperlaan 3, Bussum

Stichting Downsyndroom
Hoogeveenseweg 38, Gebouw U
7943 KA Meppel

Telefoonummers:
Landelijk bureau 0522-281337
Richard van Os (projectmanager WDSD 2008) 06-53216644 Rob Goor 06-13239788

info@downsyndroom.nl
www.downsyndroom..nl

Bijlage: Folder Wereld Downsyndroomdag 2008 (opvragen bij afzender)