PERSBERICHT VLUCHTELINGENCOLLECTIEF FRIESLAND

VLUCHTELINGEN-COLLECTIEF FRIESLAND
MAAKTE HOOP-EN-RESPECT-TOUR OP
21 MAART(GOEDE VRIJDAG / ANTI-RACISME-DAG)
LANGS ILLEGALEN-DETENTIE IN ZAANDAM EN SCHIPHOL-OOST

GROEN LINKS LEEUWARDEN REISDE MEE

VluchtelingenCollectief Leeuwarden bezocht op Goede Vrijdag 21 maart (tevens anti-racisme-dag) met een bustour de illegalen-detentie in Zaandam en het uitzetcentrum Schiphol.

GROENLINKS

Met hen reisde ook Groen-Links steunfractielid John de Jong mee die samen met een afgevaardigde van VluchtelingenCollectief 120 rozen met elke een "hoop-en-respect-groet" overhandigde in Zaandam (foto) ten behoeve van de langdurig gedetineerde mensen zonder verblijfsdocument.

In uitzetcentrum Schiphol-Oost werden fakkels ontstoken en sprak John de Jong na afloop van de Fransiscaanse wake de meegereisde passagiers toe over de band van Leeuwarden met Schiphol-Oost en het verband tussen Goede Vrijdag enhet lot van illegalen (onderstaand).

MONUMENT VOOR LEEUWARDER MARIBEL

Er werd ook stilgestaan bij het monument voor de uit Leeuwarden afkomstige Maribel die in Schiphol verbrandde in haar cel.

GEZANG/AANDACHT VAN GEDETINEERDEN

Gezamenlijk werd het lied "een land om van te dromen" gezongen en Rudy Rippert zong met kracht een afrikaans lied. Het gezang trok veel aandacht van gedetineerden die juist de luchtkooien in liepen. Zij bleven hartstochtelijk van achter de hekken zwaaien, net zolang tot de bezoekers uit Leeuwarden buiten beeld verdwenen.

DOEL VAN DE TOUR "MEER RESPECT VOOR ILLEGALEN"

Het thema van de bustour was "hoop en respect" en hetdoel was om naar de buitenwereld en de illegalen zelf te laten zien dat zij minstens respect en mense- lijke betrokkenheid verdienen.

Er bestaan veel vooroordelen over de circa 200.000 illegalen vanwege criminaliteit en dergelijke. Maar de meeste illegalen zijn niet crimineel. Ze hadden een moeilijk bestaan en lijden hier ook een eenzaam en armzalig bestaan zonder hoop.

Arme landen zijn grotendeels afhankelijk van giften van illegalen en wij zijn deels ook afhankelijk van hun goedkope arbeid. De scheidslijn vluchteling/illegaal is vaak dun.

Illegalen worden vaak van de ene op de andere dag opgesloten zonder te weten hoe lang, strenger behandeld dan criminelen om na een jaar weer op straat te belanden of, soms met veel geweld, te worden uitgezet. Deze mensen verdienen minimaal menselijke betrokkenheid en respect.

VluchtelingenCollectief,
T. van Zandbergen (06-18.54.84.13/06-28.100.770)

TOESPRAAK GL-JOHN DE JONG

Beste mensen,

In Friesland wonen veel vluchtelingen.
Wanneer je ze goed kent en van ze houdt als je gelijke, breekt je hart wanneer je ze ver van huis opzoekt in een uitzetcentrum. Weg is hun trots en hun eigenwaarde wannneer ze in een papieren pakje tegenover je zitten en je hulpeloos aankijken.

Als ze vragen naar je familie en je werk, schaam je je dat je zo bevoorrecht bent boven hen.

Maar velen verdwijnen zonder dat iemand het merkt omdat niemand zich om hen bekommert. De meeste Friezen wisten ook niet wat een uitzetcentrum was totdat
1 vrouw een gezicht gaf aan al die anonieme mensen. Ze woonde nog maar 5 dagen in Leeuwarden. Ze was een ......."illegaal".........en erger nog wat haar werk betreft........."de minste in aanzien"...........Ze verbrandde in Schiphol-Oost en sinds- dien heeft de naam Schiphol-Oost een blijvende betekenis in Leeuwarden.

Jezus zei ooit "wat gij hebt gedaan voor de minste in aanzien hebt gij gedaan voor mij". Daarom staan wij vandaag hier, bezochten onderweg bajesboot Zaandam en lieten daar 120 rozen achter als teken van verbondenheid met de wanhopigen en wensten hen toe dat zij toch blijven hopen.

Tot slot vertel ik u dat het ons pijn doet wanneer mensen over illegalen spreken alsof het slechte mensen zijn terwijl zij juist respect verdienen omdat zij een moeilijk en armzalig bestaan hadden en hebben zonder hoop en omdat zij met hun fysieke verwijdering een offer brengen voor ons gevoel van welvaart. Respect ook omdat arme landen grotendeels afhankelijk zijn van het schamele loon dat zij overmaken aan familie en wij voor een deel afhankelijk zijn van hun goedkope arbeid. Totdat zij plotseling van de ene op de andere dag worden opgesloten zonder te weten hoe lang, vaak strenger worden behandeld dan criminelen en vaak na een jaar weer op straat belanden of, soms met veel geweld, het land worden uitgezet.

LIED "EEN LAND OM VAN TE DROMEN"

EEN LAND OM VAN TE DROMEN

In een land, een land om van te dromen,
worden mensen vrij van slavernij,
juichend zingen zij daar aangekomen,
"Lieve God, nu zijn wij eind'lijk vrij !"

Zeg nooit "onze wereld is gebroken",
en de mens tot weinig goeds in staat.
Zeg nooit "Niemand kan op vrede hopen".
alles gaat nu eenmaal als het gaat.

Zeg nooit dat de zeeën veel te hoog zijn,
wij door golven worden overmand.
Zeg nooit dat woestijnen veel te droog zijn,
dat een volk daar ooit toch weer verzandt.

Zeg nooit "God is zijn verbond vergeten",
er is niemand hier die ons bevrijdt.
Zeg nooit "Niemand zal ooit van ons weten"
altijd blijft de hoop op zekerheid.

Zeg nooit dat het troosteloze lijden
nu het noodlot is van ons bestaan.
Zeg nooit "Wacht maar niet op beet're tijden"
Want het kwaad, ook dat zal eens vergaan.


----------
Je foto's bewerken en in elkaar laten overlopen met Windows Live Fotogalerij