Ministerie van Financiën

Accijns. Beleidsregels accijnswetgeving

Besluit | 21-03-2008 | nr CPP07-3285

Belastingdienst/ Centrum voor proces- en productontwikkeling, Keten Douane.

Besluit van 21 maart 2008, nr. CPP2007/3285M, Stcrt. nr. 70

De staatssecretaris van Financiën heeft het volgende besloten.

Dit besluit betreft een actualisering, samenvoeging en intrekking van eerder gepubliceerde beleidsregels, waaronder de regels in de Leidraad accijns 1997, met betrekking tot de accijnswetgeving. De samenvoeging heeft als doel de toegankelijkheid van het bestaande beleid te vergroten. In verband daarmee zijn de beleidsbesluiten die geen beleidsregels bevatten en de beleidsbesluiten die door wijziging van wetgeving of door nieuwe jurisprudentie hun belang hebben verloren ingetrokken.

De volgende beleidsregels zijn aangepast of nieuw opgenomen.
- Rechtstreekse aflevering van goederen die onder schorsing van de accijns worden vervoerd (punt 1.2). In deze beleidsregel zijn de mogelijkheden met betrekking tot de rechtstreeks aflevering vanuit een andere lidstaat en de rechtstreekse aflevering binnen Nederland samengevoegd tot één beleidsregel.


- Omrekeningsfactor bij toepassing van het tarief voor LPG (punt 2.2). In deze beleidsregel is de omrekeningsfactor van 0,54 beperkt tot LPG die uit een mengsel van propaan en butaan bestaat en alleen indien belanghebbende de exacte samenstelling en soortelijke massa niet kan weten.


- Tankauto's en schepen als onderdeel van de AGP (punt 3.2) Deze beleidsregel is uitgebreid voor het vervoer van bier in tankauto's. De levering van minerale oliën door "leurschepen" is aan meer voorwaarden verbonden.


- Toepassing vrijstelling van accijns voor minerale oliën die worden gebruikt voor het testen van luchtvaartuigen (punt 4.8). Als gevolg van een wetswijziging is de halfzware olie of gasolie voor binnenlandse vluchten met accijns belast. In verband daarmede is in deze beleidsregel ook het testen van vliegtuigen gekoppeld aan een relatie met een specifieke buitenlandse vlucht.


- Normen voor verliezen bij vervoer van accijnsgoederen (punt 5.8). Deze beleidsregel is uitgebreid met een norm voor verliezen bij het vervoer over zee.


- Voorhanden hebben van laagbelaste halfzware olie en gasolie in brandstoftanks van woonschepen (punt 6.3). Deze beleidsregel is een vaststelling van een reeds in de praktijk toegepaste werkwijze.

De boekwerken Accijns (boekwerkcode 3.102) en Handboek accijns (boekwerkcode 3.012) worden bij inwerkingtreding van dit besluit opgeheven. De in dit boekwerk gepubliceerde wet- en regelgeving is digitaal op Internet te raadplegen. De toelichting op de accijnswetgeving in de Leidraad accijns 1997 en in het Handboek accijns zal in een Handboek accijns en verbruiksbelastingen op alcoholvrije dranken worden opgenomen en op Internet worden gepubliceerd.

De tekst van het ghele besluit vindt u onder "meer informatie" in het PDF document.

Meer informatie


* Besluit 21 maart 2008 nr. CPP07-3285
* Bijlage | 10-04-2008 | PDF bestand, 129.0 kb