21 maart 2008: Passiedag in Nederland


UTRECHT, 20080131 -- Op vrijdag 21 maart 2008 wordt de eerste Nederlandse Passiedag, oftewel P-day (spreek uit: Péédééj), georganiseerd. De initiatiefnemers, het zogeheten P-team, willen dat de vraag `Wat doe jij met je passie vandaag?' zich als een olievlek door Nederland gaat verspreiden, mensen aan het denken zet én mensen met elkaar in contact brengt. Het P-team moedigt iedereen aan om die dag stil te staan bij hun passie(s) en ermee aan de slag te gaan. Op de website www.p-day.nl kunnen mensen inspiratie opdoen of anderen inspireren door iets rondom een eigen passie te vertellen of te organiseren.

Passie als wapen tegen verharding
Het P-team wil mensen op en rondom 21 maart in beweging brengen en laten zien hoeveel energie het uitleven van passie oplevert. "Passie en de energie van passie ervaren is heel waardevol en bijzonder, je wordt er vrolijk van," zegt Nelleke Griffioen, bedenker van P-day.
Juist in onze verharde samenleving is het belang van passie volgens het P-team evident. Als je leeft vanuit je passies, benut je je talenten en kwaliteiten beter. Het gevolg is dat je je beter, energieker en gelukkiger voelt en productiever bent. Bovendien ben je een inspiratiebron voor anderen. Uiteindelijk draag je als positief en gelukkig mens bij aan een positievere samenleving.

Activiteiten
Wat kan men doen op 21 maart 2008? Alles wat te maken heeft met passie, komt in aanmerking voor P-day. Iedereen die enthousiast is, kan zich met een passievol verhaal of idee aansluiten bij P-day. Op www.p-day.nl zijn diverse voorbeelden te vinden van activiteiten waaraan men kan deelnemen. Ook kan men hier eigen activiteiten aanmelden. Deze activiteiten kunnen variëren van een workshop taart schilderen tot het maken van een professionele studio-opname of het lezen van een boek dat al maanden op de plank ligt. De website biedt daarnaast de mogelijkheid een eigen passieverhaal te plaatsen.

Wat betekent passie?
"Wat passie betekent en hoe je het ervaart is heel persoonlijk. Je kunt het zien als bezig zijn met een activiteit waar je helemaal in opgaat, waar je energie van krijgt en waarbij je de tijd vergeet. Je wordt er blij van! Voor de een is het een tweede natuur, voor de ander is het juist een uitdaging te ontdekken wat zijn of haar passie is. Er zijn 100.000 verschillende passies, maar de energie die passie geeft, is universeel," zegt Nelleke hierover.