Leefbaar Rotterdam

vrijdag, maart 21, 2008

Burgerzaal open voor Rotterdammers

Leefbaar Rotterdam heeft een oproep gedaan aan de gemeenteraad om de Burgerzaal te gebruiken voor reacties op verschijning van de film van Geert Wilders. Hieronder kunt u de brief lezen.

Gemeenteraad Rotterdam
Coolsingel 40
3011 AD Rotterdam

Betreft: gebruik burgerzaal voor reacties op verschijning film Wilders

Rotterdam, 20 maart 2008

Geachte collega raadsfracties,

Voor het einde van deze maand zal waarschijnlijk de film van Geert Wilders gepubliceerd worden. Ook zonder dat er iets over de inhoud bekend is, is er al veel over gezegd en geschreven, ook internationaal. Een eventuele kritische benadering van de islam en de koran en de mogelijke reacties daarop zijn onderwerpen die veel mensen aangaan en interesseren, ook in Rotterdam.

Als vertegenwoordigers van de gemeenteraad, vinden wij dat we er rekening mee moeten houden dat de film zich strikt genomen aan de wet houdt en dan dus zeker niet onmiddellijk verboden zal worden. In dat geval zullen veel mensen delen van de film zien op TV of geheel bekijken via internet. We moeten er ook rekening mee houden dat de film bij mensen reacties en emoties oproept, zowel bij moslims als bij anderen. Het lijkt ons verstandig en veiliger om deze reacties niet af te wachten, maar om nu al een plek te creëren waar mensen die iets kwijt willen over de film dat kunnen doen, aan ons allen als leden van de gemeenteraad en aan elkaar. Met woorden in plaats van daden.

Tijdens de raadsvergadering van van 13 maart jl. spraken wij met elkaar over het verschijnen van de film van Geert Wilders en over de mogelijkheid van het (laten) organiseren van bijeenkomsten nadat de film openbaar is gemaakt. Tijdens dit debat kwam naar voren dat ook andere partijen in de raad niet meteen afwijzend tegenover dit idee stonden.

Leefbaar Rotterdam vindt dat de bijeenkomsten naar aanleiding van deze film geen politieke kleur moeten dragen. Daarom stellen wij voor als voltallige gemeenteraad het voortouw te nemen en, eventueel samen met belangenbehartigers als Spior en Platform Buitenlanders Rotterdam, in de burgerzaal de avond na de publicatie van de film een bijeenkomst voor alle Rotterdammers te organiseren, met professionele leiding en participatie van het publiek.

Wij denken zo met jullie recht te kunnen doen aan de vrijheid van meningsuiting, die wij in onze stad, waar veel moslims en niet-moslims wonen, moeten beschermen. Graag horen wij van eenieder van jullie uiterlijk dinsdag jullie reactie.

Met vriendelijke groet,

De raadsleden van Leefbaar Rotterdam