Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Ikea verwijdert valse milieuclaims na sommatie Milieudefensie

Amsterdam, 21 maart 2008 ­ De advocaat van Milieudefensie sommeerde donderdag IKEA om alle misleidende milieuclaims te verwijderen van de houten tuinmeubelen. IKEA claimde namelijk op de labels dat het hout uit verantwoord beheerde bossen komt. Deze garantie kan IKEA helemaal niet geven. De Reclame Code Commissie oordeelde in 2007 dat deze reclame misleidend en niet aantoonbaar juist is. IKEA gaf vandaag gehoor aan de sommatie van Milieudefensie en zal voor zondagochtend de labels vervangen.

Anne van Schaik, campagneleider bij Milieudefensie: ' Dit is een overwinning voor de consumenten, die nu niet langer om de tuin worden geleid bij IKEA.' IKEA liet de advocaat van Milieudefensie weten dat ze de verantwoordelijke managers van alle IKEA vestigingen opdracht heeft gegeven om de labels uiterlijk voor zondag 10 uur te vervangen. IKEA gaat in overleg met Milieudefensie of en hoe de uitingen in de catalogus moeten worden aangepast. en over verantwoorde bosbouw en de inzet van IKEA om duurzaam bosbeheer te stimuleren. Milieudefensie is zeker bereid om met IKEA hierover spreken.

IKEA verkoopt vooral tuinmeubelen van acacia-hout, wat ondermeer afkomstig is van plantages in Zuidoost Azie, zonder onafhankelijke controle op de herkomst. In deze regio spelen bij plantages verschillende problemen, zoals illegale kap en sociale conflicten. IKEA kan dus niet garanderen dat het hout voor de tuinmeubelen duurzaam is geproduceerd. IKEA verkoopt slechts een laag percentage tuinmeubelen met het FSC-keurmerk. Het FSC keurmerk geeft wel de garantie dat het hout onder goede milieu en sociale omstandigheden is geproduceerd.

Uit een enquete van Milieudefensie blijkt dat de winkelketens Leen Bakker en Kwantum juist bijna alleen maar tuinmeubelen uit duurzaam beheerde bossen met FSC-keurmerk verkopen. Op de website van Milieudefensie is een consumentenkoopwijzer te vinden voor houten tuinmeubelen in tien winkelketens.



Vereniging Milieudefensie