PERSBERICHT VLUCHTELINGENCOLLECTIEF LEEUWARDEN

VLUCHTELINGEN-COLLECTIEF ORGANISEERT
HOOP-EN-RESPECT TOUR OP GOEDE VRIJDAG/
ANTI-RACISME-DAG
(bijgevoegd gedetailleerde info en flyer)

VluchtelingenCollectief Leeuwarden organiseert op Goede Vrijdag 21 maart (tevens anti-racisme- dag) een bustour via illegalen-bajesboot Zaandam naar uitzetcentrum Schiphol. Daar is een Goede-Vrijdag-(fakkel)wake en -viering georganiseerd door de Fransiscaanse Vredeswacht. De Nederlandse Moslim Omroep maakt ter plekke
opnamen.

Doel is om respect te tonen naar de gedetineerde illegalen die deels ook uit Leeuwarden komen.

Programma:Opstappen FEC 14.00 u, retour: 21.00 uur
Organisatie: VluchtelingenCollectief Leeuwarden
Info/opgave: vc.mail@hotmail.com/06-18.54.84.13/06-28.100.770
Kosten: ¤10,- incl koffie en koek.

Er bestaan veel vooroordelen over illegalen vanwege criminaliteit en dergelijke. Maar de meeste illegalen zijn niet crimineel. Ze hadden een moeilijk bestaan en lijden hier ook een eenzaam en armzalig bestaan zonder hoop.
Arme landen zijn grotendeels afhankelijk van giften van illegalen en wij zijn deels ook afhankelijk van hun goedkope arbeid. De scheidslijn met vluchtelingen is vaak dun.

Illegalen worden vaak van de ene op de andere dag opgesloten zonder te weten hoe lang, strenger behan- deld dan criminelen om na een jaar weer op straat te belanden of, soms met veel geweld, te worden uitgezet.

Deze mensen verdienen minimaal menselijke betrokken- heid en respect.

BESCHRIJVING HOOP-EN-RESPECT-BUSTOUR SCHIPHOL-OOST

VluchtelingenCollectief organiseert op 21 maart (anti-racisme-dag en Goede Vrijdag) een bustour naar uitzetcentrum Schiphol-Oost. Daar is een bijeenkomst die is georganiseerd door de Fransiscaner vredeswake. Er zijn regelmatig wakes en andere acties bij uitzet- centra en detentiecentra voor vreemdelingen zonder geldige verblijfsvergunning. Het doel van de "wakes" is het tonen van betrokkenheid bij de gedetineerden, zowel naar de gede- tineerden, naar de politiek als naar het Nederlandse publiek.

Het doel van VluchtelingenCollectief met de bustour is om éénmalig extra kracht bij te zetten aan de wake bij Schiphol-Oost.

De gedetineerden zijn vaak geen criminelen maar meestal mensen die vanuit een uitzichtloze situatie naar Nederland komen en ook hier een uitzichtloos en menson-waardig bestaan lijden in de marge van de samenleving. Meestal verdwenen ze tijdens identiteitscontroles van de ene op de andere dag in een detentie- of uitzetcentrum, terwijl ze geen enkel begrip hebben van hun situatie, het proces waarin zij zich bevinden, de wijze waarop die zich verder ontwikkelt, waarom en hoe lang ze nog vastzitten en van de jurididische en politieke context. De eenzaamheid en wanhoop is groot.

Wij vinden dat deze mede-mensen net als ieder ander minimaal hoop mogen hebben op een menswaardige toekomst en respect en betrokkenheid verdienen vanwege de moei- lijke situatie waarin zij zich bevinden in een wereld van ongelijkheid.

Door een bustour kan ook naar buiten toe worden getoond dat de 200.000 illegalen in Nederland onze medemensen zijn die net als wij graag een menswaardig bestaan willen. Wij kunnen door het openlijk tonen van onze betrokkenheid meehelpen om Nederlanders met vooroordelen bewust en genunanceerd te laten nadenken over illegalen.

Er zijn overigens ook aspecten aan illegalen waar weinig mensen weet van hebben: Illegalen sturen vaak hun gehele inkomsten naar de arme landen waar ze vandaan ko- men en leveren daarmee een substantiële en onmisbare bijdrage aan de ontwikkelings- lingshulp, verzachten daarmee de globale tweedeling en effenen het pad voor het aan- gaan door ons van toekomstige economische en sociale verbanden. Ook zijn wij voor een deel van onze economie afhankelijk van illegalen, vooral in de Randstad waar ille-galen vaak vuil en ondergewaardeerd werk doen en veel tweeverdieners alleen beiden kunnen blijven werken door hun goedkope (illegale) kinderoppas.

ANTI-RACISME DAG / GOEDE VRIJDAG

De bustoer/wake vallen samen met anti-racisme dag en Goede Vrijdag. Onze actie is niet bedoeld als protest tegen racisme maar het is wel een goede bijdrage aan anti-racisme- dag omdat er vaak op discriminerende wijze wordt gedacht en gesproken over illegalen en omdat het illegalen-probleem nauw samenhangt met de tweedeling in de wereld en de scheiding van volken. Wij denken vaak dat wij onze welvaart aan onszelf hebben te dan- ken zonder te beseffen dat wij deze welvaart bezitten vanwege het geluk hier te zijn gebo- ren en dit ook kunnen zien als een verantwoordelijkheid naar andere volken toe.

Onze bustoer is niet speciaal op Goede Vrijdag gepland maar de wake wil wel bewust stil staan bij Goede Vrijdag en de relatie met de opgesloten mensen. Wij voelen ons vanuit de gedachte van Goede Vrijdag extra betrokken bij de illegalen die wij persoonlijk kennen en die als het ware met hun fysieke verwijdering een offer brengen voor onze welvaarts- maatschappij. Hen wordt de hoop ontnomen op een menswaardig bestaan in onze samenleving. Het is voor veel illegalen niet te bevat ten dat zij ondanks een integere en armzalige levenswijze worden geconfronteerd met een soms jarenlange gevangenschap die wordt gevolgd wordt door opnieuw de illegaliteit of een gedwongen en soms zelfs gewelddadige en permanente verwijdering uit onze samenleving en uit ons grondgebied. Het tonen van menselijke betrokkenheid en het vragen om begrip en respect door de samenleving is dan het minste dat we kunnen doen.

WEG MET DE ILLEGALEN ?
Ga mee met de Schiphol-bustour op 21 mrt

Ga mee met onze hoop-en-respect-bustour op vrijdag 21 maart: Anti-racisme dag en Goede Vrijdag.
Laat de buitenwereld en de illegalen zelf zien dat zij minstens respect en menselijke betrokkenheid verdienen.

Organisatie : VluchtelingenCollectief Leeuwarden
Info-opgave : vc.mail@hotmail.com / 06 - 28.100.770
Kosten : E 10,- inclusief koffie en koek

Programma:
14.00u Vertrek bij FEC
15.30u Pauze illegalen-gevangenisboot Z-dam
17.00u Vreedzame fakkelwake (geen protest) met 150 mensen bij de poort van uitzetcentrum Schiphol Oost met toespraak, zang en muziek en bloemen voor gedetineerden.
21.00u Terug in Leeuwarden.

Er zijn veel foute ideeën over illegalen: "criminelen, profiteurs", maar de meesten van de 200.000 zijn niet crimineel:
- deze mensen kwamen uit een rotsituatie en hadden hier ook een eenzaam en armzalig rotleven aan de rand van de samenleving zonder hoop op een beter bestaan.
- De ontwikkeling van arme landen is grotendeels afhankelijk van illegalen die alles wat ze overhouden naar familie sturen.
- Onze economie is deels afhankelijk van goedkope illegale arbeiders. Ze worden vaak uitgebuit.

- Ze worden van de ene op de andere dag opgesloten en weten niet voor hoe lang, en strenger behandeld dan criminelen om vaak na meer dan een jaar weer op straat te komen of soms met veel geweld te worden uitgezet.


---- --

Ingezonden persbericht