Wereldwaterdag 2008: open riolen en vuil drinkwater in Irak 20 maart 2008, Amman/Erbil/Genève - In Irak leiden het gebrek aan sanitaire voorzieningen en vervuild water tot een nog grotere verslechtering van de levensomstandigheden en tot ziektes bij kinderen. Unicef en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) slaan daarom aan de vooravond van Wereldwaterdag, die op zaterdag 22 maart wordt gevierd, alarm.

Watervoorzieningen en rioleringen zijn in slechte staat door de oorlog, geldgebrek en het ontbreken van gekwalificeerd onderhoudspersoneel. Momenteel komt het meeste rioolwater ongefilterd in rivieren en waterwegen terecht. Met het op deze manier geloosde rioolwater uit Bagdad kun je dagelijks 370 zwembaden vullen. In het noorden en zuiden van Irak zijn poelen met stilstaand rioolwater te vinden, die een grote bedreiging voor de gezondheid vormen.

"Een gebrek aan hygiëne en onveilig drinkwater vormen de belangrijkste problemen voor Iraakse gezinnen," aldus Roger Wright, directeur van Unicef Irak. Volgens Wright lijden vooral kleine kinderen hieronder. Veel kinderen kunnen niet naar school en gezond opgroeien, omdat ze ziek worden door vervuild water en mede daardoor ondervoed raken.

Angst voor cholera
De WHO waarschuwt dat de situatie in de zomer nog meer zal verslechteren. Ook kan Irak weer te maken krijgen met een uitbraak van cholera. In 2007 werden tijdens een cholera-epidemie meer dan 4.700 mensen ziek.

Unicef zal dorpen in Irak van in totaal 300 miljoen liter schoon water voorzien. Ook wordt water gedistribueerd en krijgen 120.000 gezinnen 'hygiëne kits' met daarin onder meer waterzuiveringsmiddelen en zeep. Unicef werkt ook samen met de overheid en andere hulporganisaties om watervoorzieningen en rioleringen in negen districten - met een inwoneraantal van 1,8 miljoen mensen - te herstellen.

De WHO helpt de regering, zodat zij leert de kwaliteit van het water in de gaten te houden. Ook wordt het geven van voorlichting over hygiëne aan met name vrouwen en schoolkinderen gestimuleerd.

Alarm voor Irak
2008 is door de VN uitgeroepen tot het Internationale Jaar van de Sanitatie en op zaterdag 22 maart is het Wereldwaterdag. Unicef en de WHO slaan in het kader hiervan alarm voor Irak. Er moet meer hulp komen om de bevolking aan schoon water en goede sanitaire voorzieningen te helpen. In 2015 moet het aantal mensen dat niet beschikt over veilig drinkwater of een wc met de helft zijn teruggebracht. Irak zal dit doel bij lange na niet bereiken als er niet snel wordt ingegrepen.