Ingezonden persbericht


Nederlanders deel van internationaal verzet tegen de NAVO

Vandaag, op zaterdag 22 maart zal een grote groep Nederlanders (ongeveer 85 personen) met 2 touringcars en nog wat klein vervoer afreizen naar Brussel om daar een bijdrage te leveren aan de actie 'NATO Game Over'.

5 jaar na de start van de oorlog in Irak, en aan de vooravond van de NAVO-top in Boekarest zal een groot en internationaal gezelschap een halt toeroepen aan de militarisering van internationale verhoudingen. Dit door een van de belangrijkste militaire organisaties, de NAVO, symbolisch te sluiten. NAVO: Game Over!

Om dit doel te bereiken trekken vanuit heel Europa mensen naar het politieke hoofdkwartier van de NAVO bij Brussel, om daar op geheel geweldloze wijze het terrein te betreden en het hoofdkwartier symbolisch te sluiten. Ook zal het terrein geinspecteerd worden op tekenen van oorlogsvoorbereiding en inzet van kernwapens.

Vanuit Nederland doen we niet slechts mee uit solidariteit met de Belgen of de burgers in Irak of Afghanistan. Ook Nederland is met haar NAVO lidmaatschap direct verantwoordelijk voor de slachtoffers van de NAVO oorlogspolitiek. Redenen dat we overgaan tot sluiting van het NAVO-hoofdkwartier zijn er genoeg, de belangrijkste:

De NAVO kan, als militaire organisatie, geen oplossing bieden voor de conflicten in de wereld. De NAVO zelf zorgt er, als belangenbehartiger van de economie van het Westen, juist voor dat conflicten meer en meer gemilitariseerd worden. Een voorbeeld hiervan is de oorlog in Afghanistan, waar ook Nederland door het leveren van troepen bij betrokken is. Een troepeninzet die ons verkocht werd als een opbouwmissie, maar die door geluiden vanuit Afghanistan zelf (of ze nu komen van de locale overheid, 'onze jongens' of NGO's) ontmaskerd wordt als vechtmissie. Een oorlog die ingezet werd om de Afghaanse bevolking te bevrijden van de Taliban en het terreurnetwerk Al Qaida te verslaan, blijkt 7 jaar later niet meer veiligheid gebracht te hebben, noch voor de locale bevolking noch op internationaal niveau.

Daarnaast vormt het bestaan van de NAVO en de strategie die zij voert één van de grootste obstakels voor een globale nucleaire ontwapening. Het nucleair wapenarsenaal van de VS, Frankrijk en de UK vormt een centraal onderdeel van de NAVO strategie, met kernwapens gestationeerd in die landen zelf, alsook in andere NAVO landen (Italie, Duitsland, Turkije, Belgie, Nederland.) Op de Nederlandse vliegbasis Volkel zijn sinds eind jaren 50 een twintigtal VS kernwapens gestationeerd. Dit is in strijd met het Non Proliferatie Verdrag en de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof van 8 juli 1996. Het bezit van, het dreigen met, en het inzetten van massavernietigingswapens is in strijd met het Internationaal Recht en een voorbereiding op misdaden tegen de menselijkheid. Daarnaast weigert de Nederlandse overheid al jarenlang openheid van zaken te geven over haar deelname aan de NAVO kernwapenpolitiek. Dit is volledig in strijd met de democratische grondbeginselen. Net als de andere NAVO lidstaten verschuilt Nederland zich achter de NAVO afspraak om de aanwezigheid van kernwapens niet te bevestigen of te ontkennen en daarmee haar burgers in het ongewisse laten.

Van 2 tot en met 4 april zullen de NAVO-lidstaten elkaar treffen op een top in Boekarest, hier zal zij haar toekomst bediscussieren. Op de agenda zullen onder andere de toetreding van nieuwe lidstaten, een herziening van het Strategisch Concept, en het Missile Defense System staan. Wat vooralsnog ontbreekt op de agenda is een serieuze discussie over hoe verschillende problemen in de wereld daadwerkelijk opgelost kunnen worden. Als de dames en heren politici en de diplomaten hier niet constructief over denken kunnen, dan zullen we zelf een begin moeten maken. Een eerste stap op weg naar een vreedzamer, veiliger en eerlijker wereld wordt daarom de 22e, met de sluiting van het hoofdkwartier alvast gezet.

*We eisen dat de budgetten die nu aangewendt worden voor militaire doeleinden worden ingezet voor daadwerkelijke crisispreventie en een eerlijkere, gelijkere verdeling van welvaart. *We eisen dat internationale samenwerking gedemilitariseerd wordt. *We eisen openheid van zaken over de aanwezigheid van kernwapens in de verschillende NAVO lidstaten en een duidelijk stappenplan gericht op nucleaire ontwapening zoals aangegeven in het NPV en de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof. *Als laatste eisen we terugtrekking van de troepen uit Afghanistan.

Op de 22e laten we zien dat internationale samenwerking van onderop een alternatief kan zijn voor gemilitariseerde samenwerking van bovenaf. Laten we vandaar verder werken aan een solidaire wereld!

NOTEN VOOR DE PERS

Tijdens de aktie zullen de volgende deelnemers bereikbaar zijn: Rob Boogert (Akties Tegen Kernwapens) 06-51152499
Egbert Wever (Anti Militaristisch Onderzoeks Kollektief) 06-44543258

Daarnaast zal voor achtergrondinformatie over de Nederlandse kernwapenpolitiek bereikbaar zijn: Mr. Meindert Stelling (voorzitter van Juristen voor de Vrede en advocaat van anti-kernwapenactivisten) 06- 38074678