Vereniging Milieudefensie

persbericht

Ikea verwijdert valse milieuclaims na sommatie Milieudefensie

Amsterdam, 22 maart 2008 - Ikea heeft gisteren gehoor gegeven aan een oproep van Milieudefensie om misleidende milieuclaims van haar houten tuinmeubelen te verwijderen. Milieudefensie sommeerde Ikea afgelopen donderdag alle valse claims te verwijderen. Op labels aan haar meubelen claimde Ikea dat het hout uit verantwoord beheerde bossen zou komen, terwijl de keten deze garantie helemaal niet kan geven. De Reclame Code Commissie oordeelde ook in 2007 dat deze reclame van Ikea misleidend en niet aantoonbaar juist was. Ikea heeft beloofd alle labels voor zondagochtend te vervangen. Anne van Schaik, campagneleider bij Milieudefensie: 'Dit is een overwinning voor de consumenten, die niet langer om de tuin worden geleid bij Ikea.'

Ikea liet Milieudefensie weten dat ze de verantwoordelijke managers van alle Ikea-vestigingen opdracht heeft gegeven om de labels uiterlijk voor zondag 23 maart 10.00 uur te vervangen. Ikea gaat in overleg met Milieudefensie of, en zoja hoe de uitingen in haar catalogus moeten worden aangepast. Ook vraagt Ikea overleg over verantwoorde bosbouw en de inzet van Ikea om duurzaam bosbeheer te stimuleren. Milieudefensie is zeker bereid daar met Ikea over te praten.

Ikea verkoopt vooral tuinmeubelen van acacia-hout, dat onder meer afkomstig is van plantages in Zuidoost Azië, zonder onafhankelijke controle op de herkomst. In deze regio spelen bij plantages verschillende problemen, zoals illegale kap en sociale conflicten. Ikea kan dus niet garanderen dat het hout voor haar tuinmeubelen daar duurzaam is geproduceerd. Ikea verkoopt slechts een laag percentage tuinmeubelen met het FSC-keurmerk, dat de garantie geeft dat hout onder goede milieu- en sociale omstandigheden is geproduceerd.

Uit een enquête van Milieudefensie, waarbij de valse claims van Ikea aan het licht kwamen, blijkt dat de winkelketens Leen Bakker en Kwantum juist bijna alleen maar tuinmeubelen uit duurzaam beheerde bossen met FSC-keurmerk verkopen. Op de website van Milieudefensie is een consumentenkoopwijzer te vinden voor houten tuinmeubelen in tien winkelketens.

Meer informatie:
Milieudefensie Persvoorlichting, tel. 020-5507333 www.milieudefensie.nl/globalisering


---