Politie Midden- en West Brabant

Persbericht district Breda 22/3

BREDA, 22 maart 2008

Vandalen richten ravage aan in parkeergarage

BREDA: Vannacht hebben onbekenden een grote ravage aangericht in de parkeergarage van een appartementencomplex aan het Nonnenveld. De daders hebben een auto open gebroken en de inhoud daarvan over de vloer van de garage verspreid. Daarna zijn ze met het voertuig gaan joy riden in de garage en hebben daarbij een achttal auto's beschadigd. De politie neemt aangiften op van de gedupeerden en stelt een nader onderzoek in. De vandalen hebben om binnen te komen een stalen rooster verbogen.

Een 48-jarige vrouw deed vandaag aangifte. Zij verklaarde dat zij de auto van haar vriend vrijdagavond omstreeks 23.00 uur in de parkeergarage behorend bij het appartementencomplex had geparkeerd en slotvast had afgesloten. Omstreeks 04.45 uur werd zij wakker van een klap. Ze belde de politie en ging naar beneden, naar de parkeergarage. Daar troffen zij en haar vriend een enorme ravage aan. Zij zagen dat hun auto beschadigd was en dat daarmee kennelijk in de garage gecrost was. Er waren acht geparkeerde andere auto's beschadigd. De politie stelt een nader onderzoek in en heeft al van vijf gedupeerden een aangifte opgenomen.

Belg gewond bij eenzijdig ongeval in Achtmaal

ACHTMAAL: Zaterdagmiddag is omstreeks 14.00 uur een 26-jarige man uit Wuustwezel (B) gewond geraakt bij een eenzijdig verkeersongeval op de Nieuwmoerseweg. De Belg verloor de macht over het stuur en reed tegen een boom aan. Hij kwam in een weiland tot stilstand. De schade aan de auto zat vooral aan de passagierskant. Hij werd met onder meer beenletsel door de ambulancedienst overgebracht naar een ziekenhuis in Roosendaal .

Politie onderzoekt beroving

BREDA: Een 32-jarige Tilburger is vannacht omstreeks 04.30 uur op de Ginnekenstraat door twee straatrovers beroofd van zijn GSM-telefoon. De getinte daders die hem beiden met een mes bedreigden, eisten ook zijn geld. Dat had hij niet bij zich. Hij is na de straatroof in een roes naar Tilburg gereden, thuisgekomen heeft hij de politie gebeld.

Zes arrestaties tijdens horecatoezicht in Breda

BREDA: De politie heeft vrijdagavond en de daarop volgende nacht tijdens het horecatoezicht in de Bredase binnenstad zes arrestaties verricht. In twee gevallen richtte de agressie van uitgaanders zich op de politie. Zo kreeg een agente een klap op haar neus, een collega van haar kon ternauwernood voorkomen dat zij werd aangereden door een automobilist die een stopteken negeerde.

Een 24-jarige Bredanaar werd aangehouden nadat hij op de Vismarktstraat een agente op haar neus had geslagen. De agente greep samen met enkele collega's in bij een opstootje dat daar ontstaan was. De zaak wordt afgewerkt door de KMAR omdat de verdachte militair is.

De politie arresteerde omstreeks 03.20 uur op de Nieuwe Leuvenaarstraat een 27-jarige Bredanaar. De verdachte negeerde op de Haven met zijn auto een stopteken van de politie. Hij reed in volle vaart op een politiebiker af die opzij moest springen om te voorkomen dat zij aangereden zou worden. De auto reed met hoge snelheid rakelings langs haar. Deze verdachte is in verzekering gesteld. De agente wilde de bestuurder aanspreken op een overtreding die hij gepleegd had, namelijk door vanaf de Prinsenkade in strijd met een gesloten verklaring de Haven op te rijden. De politie zal beelden van het cameratoezicht als bewijs in deze zaak gebruiken.

Verder werden twee Prinsenbekers van 20 en 21 jaar aangehouden omdat ze de openbare orde verstoorden. Een 23-jarige Bredanaar werd opgepakt omdat hij niet voldeed aan een bevel om te vertrekken. Een 22-jarige Bredanaar wordt verdacht van een mishandeling op de Torenstraat en werd eveneens gearresteerd.

Uitgaan in het centrum van Breda is veilig en gezellig; Politie, gemeente en horecaondernemers willen dat ook graag zo houden en rekenen op de steun van het uitgaanspubliek. Daarvoor gelden wel enkele spelregels voor elke bezoeker van het horecagebied. Wie komt voor de gezelligheid, is van harte welkom. Wie Breda bezoekt met andere, minder goede bedoelingen, zoals het verstoren van de openbare orde, provocerend gedrag, discriminatie, drugs- en overmatig alcoholgebruik, zal dat merken. Bij zulke overlast komen agenten direct in actie, al dan niet op basis van camerabeelden die het hele gebied overzien. Dus: de politie in het horecatoezicht is vriendelijk als het kan en streng en doortastend als het moet. Zo blijft stappen in de binnenstad van Breda nu en in de toekomst veilig én karaktervol.

Fransman betaalt met valse bankbiljetten

BREDA: Dankzij een alerte medewerker van een coffeeshop aan de Houtmarkt heeft de politie vrijdagavond een 20-jarige Fransman aan kunnen houden die vier valse briefjes van 20 euro bij zich had.

De Fransman wilde afrekenen en betaalde met twee briefjes van 20 euro. De medewerker van de coffeeshop zag direct dat de biljetten vals waren, bovendien hadden de flappen hetzelfde nummer. In zijn binnenzak bleek hij nog vier valse bankbiljetten te hebben. De politie heeft de biljetten in beslag genomen. De Fransman is verhoord over de herkomst.

Krattendief aangehouden

BREDA: Een 51-jarige veelpleger is vrijdagavond door personeel van een levensmiddelen distributie centrum aan de IABC 1000 betrapt op het stelen van kratten. De 51-jarige verdachte had drie kratten achterop zijn fiets gestapeld maar werd betrapt door een medewerker die direct alarm sloeg en de politie belde. De verdachte die al vele malen door de politie is aangehouden, is door een hulpofficier van justitie in verzekering gesteld.

Auto-inbreker heeft nog 32 dagen gevangenisstraf open staan

BREDA: De politie heeft vrijdagmorgen op de Fellenoordstraat een 30-jarige Bredanaar aangehouden die verdacht wordt van een auto-inbraak op het Arsenaalpad. Hij werd na verhoor ingesloten omdat hij nog 32 dagen gevangenisstraf had openstaan.

Een getuige sprak surveillerende agenten aan dat hij zojuist gezien had dat een man had ingebroken in een auto op de parkeerplaats achter het belastingkantoor. De inbreker was weggefietst in de richting van de Nieuwe Haagdijk. De agenten troffen op de Fellenoordstraat een man aan die volledig voldeed aan het signalement. Er was ingebroken in een grijze Daihatsu, de ruit van het rechtervoorportier was ingeslagen. De eigenaar heeft aangifte gedaan, volgens hem lag er niets van waarde in de auto. Hij was dan ook niets kwijt.

Bromfietsers beschadigen grasveld

ETTEN-LEUR: De politie heeft vrijdagmorgen op de Papenstraat twee 16-jarige jongens aangehouden ter zake vernieling en baldadigheid. Het duo had op hun brommers over het grasveld gecrosst waardoor er schade was ontstaan aan het grasveld. Een van de jongens verklaarde dat hij het verleidelijk vond om over het natte grasveld te rijden. Hij reed tot drie keer toe van voor naar achteren waardoor er flinke sporen op het grasveld werden getrokken.

Auteur: Willem van Hooijdonk