Vredesactivisten sluiten NAVO-hoofdkwartier Brussel


BRUSSEL, 20080314 -- Op zaterdag 22 maart, vijf jaar na de start van de oorlog in Irak, zullen vredesactivisten uit heel Europa zich manifesteren bij de poorten van het NAVO-hoofdkwartier in Evere. Onder het motto 'Nato Game Over' stelt Vredesactie het functioneren van de NAVO ter discussie.

Honderden vredesactivisten ondernemen op 22 maart een poging om het verboden militaire terrein van het hoofdkwartier van de NAVO af te sluiten voor de buitenwereld. Hiertoe zijn de afgelopen weken in diverse landen, waaronder België en Nederland, oefensessies gehouden in het blokkeren van het gebouw. Men zal hiervoor "de wet moeten overtreden om een groter misdrijf te voorkomen."

Voor de mensen die liever niet aan deze actie deelnemen, waarbij de kans op aanhouding groot is, wordt er een literaire wandeling rond de basis georganiseerd. Hieraan wordt deelgenomen door tientallen Belgische kunstenaars en schrijvers, waaronder Erik Vlaminck, Elvis Peeters, Peter Holvoet-Hanssen, Noëlla Elpers, Geertrui Daem, Mieke Deloof, Lief Vleugels.

De actie vindt plaats aan de vooravond van de NAVO-top in Boekarest. Daar staat een fundamentele hervorming van de NAVO op het programma. In 2009, op de 60ste verjaardag van de NAVO, wil men met een nieuw Strategisch Concept voor de dag komen. De eerste etappe in dit hervormingsproces, de top in Riga in november 2006, leverde niet veel op. Op de top van regeringsleiders in april 2008 in Boekarest moet duidelijk worden waar men met dit proces naartoe wil.

"De NAVO is een relikwie uit de Koude Oorlog", zegt Hans Lammerant van Vredesactie, initiatiefnemer van de actie in Brussel. "Daarom willen wij nu, met de top van Boekarest in het vooruitzicht, dat de noodzakelijke hervormingen er komen. De militaire interventiecapaciteit van NAVO moet afgebouwd worden, militaire budgetten teruggeschroefd en voortaan besteed worden aan crisispreventie en ontwikkelingshulp."

Vredesactie wil eveneens dat de Amerikaanse kernwapens op Europees grondgebied verwijderd worden. "Het NAVO-beleid beïnvloedt teveel het Belgische en het EU-beleid. Als lid van de NAVO worden we betrokken bij een wereldwijde interventiepolitiek. Daar willen wij met onze actie vraagtekens bij plaatsen", aldus Lammerant.

Vredesactie voert al tien jaar onder de naam 'Bomspotting' campagne tegen de kernwapens in Kleine Brogel. Met opvallende acties, waarbij honderden activisten meermalen als burgerinspecteurs de militaire vliegbasis betraden, is Vredesactie erin geslaagd om kernwapens opnieuw op de politieke agenda te zetten. Het Belgische parlement keurde in 2005 als eerste parlementaire orgaan binnen de NAVO een resolutie goed waarmee men te kennen gaf van de kernwapens af te willen.





Vredesactie Belgie